IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Няколко истини за храненето

28 септември 2007 12 42

Често се заблуждаваме относно полезните хранителни навици, време е за промяна

Няколко истини за храненето

Време е да спрете да преувеличавате значението на съвсем обикновени неща от живота. В случая имаме предвид храната и навиците ни, свързани с нея.


Сигурни сме, че се сещате за поне трима познати, които постоянно са на диета и все не отслабват. Защо ли не се учудваме...

Грешната информация и градските легенди влияят силно върху хранителния ни режим. Стига измислици-премислици - няма как да свалите 5 килограма с глад, седене пред компютъра и гледане на телевизия вечер. Ето и някои от широко разпространените заблуди:

Пропусната закуска = по-малко калории

Съвсем не, пълна глупост. Ако я пропуснете, метаболизмът ви силно се забавя. Това създава опасността организма да се запаси със следващото хранене, а не да го превърне в енергия. Резултатът е същия, когато гладувате.

Не замествайте здравословната закуска с бисквити, чипс или малък сладкиш, които похапвате преди обяд. Те са бързи въглехидрати и мазнини, при това са много калорични.

Не казваме, че между закуската и обяда трябва да минат 4 часа, в които да припадате от глад. Напротив, но заменете калоричните бомби с кисели плодове или зеленчуци.

Вече знаете за гликемичния индекс, по-добре поддържайте постоянно ниво на кръвната захар. Така ще постигнете и ще задържите теглото си в мечтаните рамки.

Вече всички сме наясно, че успешни и здравословни скоростни диети няма. За да изглеждате добре, трябва да се храните балансирано и да спортувате. Идеалният вариант е да закусвате 30 минути след събуждане. Всеки ден, без изключение.

Забравете партитата, заведенията за бързо хранене и ресторантите

Ами, всъщност, не е необходимо. Независимо, дали приятелите ви все още отказват да променят навиците си, имате служебни ангажименти вечер или обичате да хапвате извън къщи, не се притеснявайте от храната там.

Просто избягвайте тестени изделия вечер, пържени и панирани храни, мазни сосове и т.н. Е, и алкохола по партита не е за препоръчване, но важното е да не прекалявате.

За менюто в ресторантите вече сме споменавали, имате доста възможности. Ако се налага да посетите заведение за бързо хранене, просто си поръчайте салата без дресинг, яйца или печено месо, а не пържено. Забравете картофките и десертите.

Ако отивате на парти с чипс, тестени хапки, шоколадови десерти (ммм!) и други такива, не го мислете много-много. Хапнете предварително нещо не толкова калорично и смело напред. Това, че храната е безплатна, не означава непременно, че е добра. Нито пък е повод да се натъпчете до пръсване, нали?

Определени храни помагат на организма ви да изгаря калории

Хахаха, не можем да спрем да се хилим. Ако беше истина, че киселите плодове ускоряват метаболизма и изгаряме повече калории, всички щяхме да ядем лимони и да сме слаби.

Уви, калориите си остават същото количество, независимо от къде идват. И повече калории не означават по-бърза обмяна на веществата. Ние просто не сме устроени така.

Имаме още няколко забавни „факти“, които ще опровергаем скоро.

Не забравяйте, че диетите за бързо отслабване са опасни за здравето ви. Добрият външен вид се постига с умерено хранене и тренировки, това е.

КоментариКоментари