IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

Кои меса да избягваме в името на мускулите

10 октомври 2007 08 00

Месото и протеините са определящи за големите бицепси и плочките по корема. Но си има правила - научете кои меса помагат за скриване на мускулите

Кои меса да избягваме в името на мускулите

Мъжете знаят, че трябва да ядат много, за да качат мускулна маса. Е, и да тренират, разбира се. Знаем, че белтъчините са определящи за големите бицепси и плочките по корема. Но понякога става така, че трупате и твърде много мазнини.

Обяснението е адски просто – мъжете обичат червено месо. Дотук добре, това си е протеин, при това сочен и вкусен. Но наблъскан с мазнини по естествен начин. Нали знаете, щом е вкусно, почти сигурно е и вредно.

Скорошно проучване твърди, че хората, които ядат червено месо всеки ден, са три пъти по-предразположени към заболяване от рак на дебелото черво. А, да, и мъжете ядат много от него.

Виновниците за това се наричат хемоглобин и миоглобин и се срещат във всички червени меса. Учените смятат, че те спомагат за образуването на ракови клетки, свързвайки се с определени химикали в червата.

Е, ще ви кажем кои меса да избягвате. Започваме с най-опасните, някои от които нямат нищо общо с протеин.

Колбаси, наденици и други месни продукти

Имаме предвид онези мазни мезета, които толкова обичате да си хапвате. Твърдите, че вървят с бирата по време на мач и при игра на покер. Ние изобщо не ви вярваме, защото това са едни от най-вредните храни.

В колбасите (най-некачествените от тях са свинските) на практика би могло да се сложи всякакво месо. Добавят им се и подозрителни подправки и химикали за трайност, които със сигурност е по-добре да си спестите.

Изобщо не споменаваме оцветителите и овкусителите, които причиняват рак според резултатите от няколко изследвания. Количеството протеин в колбасите е абсолютно неясно, в повечето случаи - ниско. Но наличието не мазнини се вижда и усеща на вкус лесно.

Хайде, ще оцелеете и без тях, какво толкова. А и една голяма сочна пържола винаги е по-вкусна от няколко тънки резенчета колбас. А защо не купичка сурови ядки? (Накрая ще поискаме и да изчистите цялата къща, а?)

Бекон

Едно от най-мазните подобия на месо в целия свят (звучи доста крайно, но е факт). Различни проучвания доказаха, че е наблъскан с химикали, повишаващи в пъти риска от рак. Най-опасни са нитрозамините, за които отдавна се знае, че са канцерогенни.

Беконът става особено вреден след топлинна обработка. По този повод – забравете го, просто го зачеркнете от менюто си. Позволявайте си го няколко пъти в годината (само при особено специални случаи, нали?), за да се предпазите от появата на ракови заболявания.

Агнешко

Добре, че не присъства често на масата ни. Анализът на това месо показва повече мазнини, отколкото белтъчини.

Тази комбинация може да бъде фатална, защото с времето ще повишите „лошия“ холестерол в кръвта си, което крие сериозни рискове за здравето ви. Просто хапвайте по-рядко агнешко.

Телешко

Това е може би едно от най-популярните червени меса в света. Разбира се е ужасно вкусно – знаем, че телешките пържоли са ви любими.

То не е вредно и съвсем не казваме да го спрете. Само имайте предвид, че учените напоследък горещо препоръчват да намалите консумацията му.

Миоглобинът в него е в доста големи количества, което създава реална опасност за сърцето и сърдечно-съдовата система.

Най-добрият начин да се предпазите, е да хапвате по-рядко червено месо. Веднъж в седмицата е достатъчно, а и можете да намалите порцията си.

Сигурно се чудите защо не споменахме свинското, нито пък ви препоръчахме с какво да замените червените меса. О, ще го направим скоро. Вие се заемайте с актуализирането на своите покупки, да не минаваме на проверка по хладилниците.

КоментариКоментари