IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Капаните на есента - част II

7 ноември 2007 08 34

Узнайте ги, за да ги заобиколите умело. Така няма да качвате нежелани килограми

Капаните на есента - част II

Студът и мъглите навън някак събуждат гладни помисли у повечето от нас. Не се преструвайте, знаем, че е така. Добре, да, ще си признаем, че и на нас ни става уютно и приятно щом усетим аромата на тиквеник. Ммм, вкусно.

Но ако започнете да се поддавате на всяко изкушение, ще стане трудно да продължите диетата си. Всъщност, направо ще минете в режим на качване на килограми.

Вече ви изброихме част от есенните капани, които да избягвате. Ето и останалите саботьори на здравословното ви хранене.

Крем супички и други такива

Смятаме, че ще ни сгреят, а и ухаят примамливо. Но крем супите обикновено се правят от картофи, в комбинация с много масло и прясно мляко, понякога дори със сирене. Манджите пък често са с мазно месо или бульон, който в допълнение е и адски солен.

Към тях често се добавят топли хлебчета или крутони, което вече е прекалено. Така поглъщате невероятно количество калории, които идват от лошата комбинация между въглехидрати и мазнини.

По-добре хапвайте зеленчуци на пара или сами приготвяйте супите, защото така по-лесно контролирате съдържанието им. А и ще си спестите излишните калории.

Плънки

Има много и различни плънки, с които се пълнят тестени хлебчета, зеленчуци и дори пилета и други меса. По принцип са мазни, солени и пържени, което е абсолютно нездравословно. И калорично.

Избягвайте ги на всяка цена, дори малка порция ориз с гъби и масло слага край на добрите ви намерения да следвате балансиран хранителен режим. И обезсмислят белтъчините, които получавате от месото.

За сладки плънки от ядки, масло и какао плюс захар изобщо не ни се говори. За сладкишите вече писахме, тези са към тях.

Накрая само ще споменем картофите, които са доста полезни, нищо, че са всесезонни. Пък и са добри въглехидрати.

Но изобщо не се препоръчват пържени или обилно полети със сметана и гарнирани със сирене, кашкавал, масло, мазни колбаси и други. Всъщност можем да ги приготвим по хиляди начини, но без мазни добавки.

Всички типично есенни хранителни уловки, които изредихме, лесно можете да зачеркнете от менюто си. И да ги смените с далеч по-вкусни и полезни храни. Все пак есента е сезон на пъстро разнообразие от плодове и зеленчуци, нали?

КоментариКоментари