Иска ни се малко да сменим празничната тема. Не, че и нас не ни е обхванала Коледна треска за подаръци, напротив. Но повече ни дразни вманиачаването на тема храна – сякаш идва не края на годината, а свършека на света и трябва да се яде като за последно (тук преувеличихме, но е целесъобразно).
Този път решихме да ви разнообразим малко и то с нещо екзотично. Преди време ви разказахме за режима Окинава, по който полудя половината свят. И все повече хора се заинтересуваха от японския начин на хранене, защото е доказано здравословен.
В Страната на изгряващото слънце всичко е подчинено на друг ритъм на живот, включително и храненето. Всички знаем, че там особено популярни са всякакви видове риба и морски деликатеси. Към тях ще добавим и зеленчуците, които обикновено се ядат сурови или на пара.
Така става ясно защо японките остаряват незабележимо и не напълняват. Пък и в тази част на Азия хората живеят по-дълго от останалите, доказано е, при това здрави и жизнени.
Не е възможно всеки ден да хапвате в японски ресторант за обяд или вечеря, въпреки че в София вече има автентичен такъв. Нито пък можете да се научите да готвите по същия начин за няколко дни.
Но не е трудно да се възползвате от техните принципи на хранене. Ние ще ви дадем няколко насоки в картинки. А утре... продължаваме с подготовката за Коледа.