IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лятна диета от традиционната китайска медицина

15 юли 2019 05 40

Трябва да промените начина си на живот

Снимка: Pixabay

Снимка: Pixabay

В повечето случаи шумно рекламираните диети не ни помагат, а ни вкарват в режим на йо-йо ефект, битката с който е направо невъзможна. Традиционната китайска медицина съветва да се направят промени в начина на живот, които ще са от полза не само за отслабване, но и за здравето.

Помислете какво ви кара да трупате килограми и потърсете начин да го промените, вместо да се подлагате на строга диета. Добрият баланс между храните е от съществено значение. Не може да се откажете от група храни или да се храните само с едни и същи през целия си живот и да сте здрави.

Баланс на храната

Някои храни са добри за едни хора и неподходящи за други. Например тези, които не понасят студа, трябва да се хранят с повече затоплящи храни, докато тези, които не обичат жегата, е добре да изберат охлаждащи организма храни. Климатичните условия и сезонът също са от значение при избора на продукти. Затоплящи храни са лютите чушки, лукът, джинджифилът, докато в групата на студените са ментата, краставиците, млякото, соевото сирене, целината, доматите, цитрусите. Според китайските традиции цветът на храната също има значение при съставянето на балансиран режим. На трапезата трябва да присъстват всички цветове, т. е. зелени, червени, черни, жълти и бели плодове и зеленчуци. Това е лесен начин да ги усвоявате по-лесно.

Варианти за хранителен режим

Когато усетите, че сте се наяли, станете от масата. Старайте се менюто ви да е разнообразно. Така не само ще си осигурите необходимите хранителни вещества, но и няма да се отегчите и да се върнете към стария модел на хранене. Месото и млечните продукти са полезни, но е желателно да са в по-ограничени количества.

Съвети

Ако искате да отслабнете, най-добре намалете бананите, захарта, сладкишите, фъстъците, соевите продукти, лимоните. Яжте топла храна, защото това ще помогне на метаболизма и храносмилането.

Консумирайте повече протеини, отколкото въглехидрати. Не се изкушавайте да пропускате закуската. Тя е едно от най-важните хранения за деня, защото зарежда с енергия и стимулира метаболизма. След като станете от масата, разтрийте леко стомаха и си направете кратка разходка. Това помага да започне разграждането на мазнините.

Освен това се хранете по малко, но на често, вместо по три обилни хранения на ден. Не забравяйте да пиете достатъчно вода, избягвайте кофеиновите, газирани и алкохолни напитки. Опитайте се да спортувате редовно, но не прекалявайте с натоварването.

Ежедневното разтягане също е полезно.

Автор на статията:
Галина Чолакова

КоментариКоментари