IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Морска риба, която може да навреди на здравето

3 август 2019 05 00

По-добре е да се махне от менюто

Снимки: Pixabay

Снимки: Pixabay

Храната трябва да е от полза за нашето тяло, но за съжаление, това невинаги е така. Често, дори и на пръв поглед полезни продукти, трябва да ги сложим в забранителния списък.

Това важи и за рибите, които винаги са били считани за по-полезни, отколкото обратното.

„Замърсяването на морета и океани обещава не само екологични проблеми, но и последици за човешкото здраве“, казва Брайън Клемент, автор на книгата „Риби убийци: Как вредят на вашето здраве“.

Според Клемент дори и полезни риби могат да се окажат опасни за нас, заради съдържанието на метали, промишлени химикали, пестициди или паразити. Те попадат в рибата, както е лесно да се отгатне, от естествената ѝ среда – морските и океанските дълбини.

Опасност представляват и бактериите, които се срещат в морската храна и се развиват при неправилна обработка, съхранение и опаковане.

Съвети при покупка

Когато купувате риба на пазара или я поръчвате в ресторант – четете етикета и не се колебайте да задавате въпроси, които ще ви помогнат да получите подробна информация за продукта.

– От коя страна е тази риба?

– Уловена ли е в дивата природа или е отгледана във ферма?

– Ако е дива риба, как е уловена?

Ако ви се предложи риба, която не е характерна за определено време от годината или е твърде евтина, трябва да помислите за това. И още един съвет – при закупуване на охладена риба, обърнете внимание на срока на годност.

Див лаврак

Ако искате да опитате тази риба, не забравяйте да разберете откъде идва. Чилийският лаврак се характеризира с високо съдържание на живак, така че възрастен човек трябва да я яде не повече от два пъти месечно. Не купувайте също див лаврак от островите Крозе, Принц Едуард, както и от Чили. В тези райони, рибите се улавят неконтролируемо, унищожавайки и много други морски създания. Добра е рибата, уловена край Фолклендските острови, по бреговете на Аржентина и в отдалечените антарктически води. Не забравяйте да проверите дали продуктът е сертифициран.

Снимка: pinterest

Акула

Повечето риби и черупкови организми натрупват живачни съединения в тъканите, което може да причини тежки увреждания на централната нервна система на хората. Количеството на тези вещества варира в зависимост от вида на рибата и нейното местоположение в хранителната верига. В процеса на прехвърляне от една риба на друга, живакът се акумулира, така че максималното му ниво се намира в големите хищници, а едни от тях са акулите. Освен това днес популацията на този вид риба е достигнала най-ниското си ниво в историята, тъй като повечето от тях са убити при улов на друга риба.

Кралска скумрия

Смята се, че само скумрията, уловена в дивата природа, е полезна за здравето. Това твърдение обаче може да се оспори. Причината за съмнение идва отново заради процеса на натрупване на живак в тъканите на рибата. Дивата скумрия не се препоръчва за деца и жени, особено за бременни. Що се отнася до мъжете, те не трябва да ядат повече от една порция на месец. Атлантическата скумрия може да се използва като най-безопасен вариант.

Риба меч

Рибата меч е ценена от готвачите в цял свят заради деликатния вкус и почти пълното отсъствие на кости. Често се яде сурова – нарязва се и се полива със сос на базата на лимоновия. Основната опасност за обикновените потребители е високата цена на тази риба, поради което често се заменя в магазините с по-евтини. Най-често заместителите са от семейство акули – по вкусови качества са приблизителни, но по вреда – не (виж параграфа за акулите).

Риба тон

На практика всички видове риба тон съдържат малки дози живак. Освен това потреблението им има отрицателно въздействие върху околната среда. Най-често те са уловени с опасни методи, поради които загиват други морски животни.

Суши от магазин

Когато купувате суши от магазин, имайте предвид, че повечето от тях са направени от не най-висококачествена риба. Рибата тон, например, често се третира с въглероден оксид, за да се получи червен, апетитен цвят и да се удължи срокът на годност. Ако след замразяването рибата тон запази яркочервен цвят, там има химия.

Такива продукти се приготвят на друго място и се доставят само в магазина. Невинаги ще можете да проверите действителната дата на изтичане на срока, както и условията, при които е приготвено сушито.

Автор на статията:
Галина Чолакова

КоментариКоментари