Можете ли да си представите храните без подправки? Ей, така, супер обикновени и за мнозина от нас – доста безвкусни.
Ние някак не успяваме да си представим ябълков щрудел без канела, сладолед без ванилов аромат или телешко без розмарин, например.
Оказва се, че най-разпространените подправки могат да бъдат много повече от овкусители.
Според лабораторно изследване, направено в Университета в Джорджия, САЩ, някои билки и подправки успяват да блокират възпаления, които причиняват диабет и други хронични болести.
Учените изследвали 24 растения, които се използват в кулинарията, и открили, че те имат силно антивъзпалително действие. То се дължи на мощни антиоксиданти, които общо се наричат полифеноли.
Много от средиземноморските подправки като риган, босилек, мащерка, които и ние доста използваме, имат полезни свойства и подтискат възпалителните процеси в тялото.
Изследването показва, че не е необходимо да приемате големи количества от всички подправки. Само чаена лъжичка дневно е достатъчна, за да усетите положителния ефект на растенията.
Д-р Даян Хартъл, която е един от лидерите на научно-изследователския екип казва, че “напълно излишно е да се съсредоточавате в една единствена подправка. По-добрият вариант е разнообразието от билки и подправки според сезона”.
Учените са установили, че най-голямо количество полифеноли има в карамфила, на второ място е канелата. След това идва риганът, а черният пипер има най-малко от полезните съставки.
Канелата е една от най-изследваните подправки и отдавна е популярна с това, че намалява кръвното налягане и го стабилизира. След различни проучвания с противоречиви резултати се смята, че тя може би действа добре и на диабетиците.
Е, тестовете продължават. Ние пък смятаме да не употребяваме много сол и пипер в салатите си, а да ги заменим с по-екзотични и ароматни подправки.