Факт е, че някои стомаси понасят необработената храна по-трудно от други, но това зависи най-вече от начина, по който е приготвена тя.
Хората с по-нестабилно храносмилане е добре да обелват люспичката на доматите, да изчистват семките от краставицата и да внимават с похапването на сурово месо.
Всъщност суровото месо по принцип не е най-добрият избор. Свинското и пилешкото изобщо не са подходящи за такава „екстремна“ консумация, но телешкото става.
Все пак не забравяйте, че всяко сурово месо крие повече опасности - както знаем, понякога дори след топлинна обработка може да се разболеем от сериозни и тежки заболявания.
Всички видове риба обаче са силно препоръчителни. Известно е, че японското суши е една от най-здравословните храни в света изобщо.
Единственият недостатък на повечето сурови храни се крие в нарязването им. Веднъж обелен или разрязан зеленчук, например, започва много бързо да губи ценните си качества, омеква и съхне. Именно за това е нужна бързина и сръчност в приготвянето и изяждането им.
Това правило важи най-вече за суровите меса, които никога не трябва да бъдат оставяни „да пренощуват“ в хладилника.
И не си мислете, че храна, която не е минала през огън и мазнина е всичко друго, но не и вкусна. Напротив.
Един настърган морков може да не впечатлява с кой знае какви вкусови качества, но салата от същия този настърган морков, маринована с мед и сок от портокал е вече друго нещо.
Тайната на този вид здравословна кухня се крие в подправките, в билките, в зехтина и защо не в красивата чиния.
В слайдшоуто ви приготвихме три рецепти, които сме сигурни, че ще обърнат надолу с главата всичките ви досегашни представи за суровата кухня.