fallback
Хапни си сурово. Полезно е
02 October 2008 10:09Непреработената храна може да бъде вкусна и два пъти по-полезна от печената и пържената, например
Изяж го във вида, в който земята ти го дава. Снимка: SVAP
Да ядеш сурова храна означава да поемаш наистина, ама наистина голямо количество витамини и минерали. С други думи се храниш био съобразно и здравословно.Факт е, че някои стомаси понасят необработената храна по-трудно от други, но това зависи най-вече от начина, по който е приготвена тя.Хората с по-нестабилно храносмилане е добре да обелват люспичката на доматите, да изчистват семките от краставицата и да внимават с похапването на сурово месо. Всъщност суровото месо по принцип не е най-добрият избор. Свинското и пилешкото изобщо не са подходящи за такава „екстремна“ консумация, но телешкото става. Все пак не забравяйте, че всяко сурово месо крие повече опасности - както знаем, понякога дори след топлинна обработка може да се разболеем от сериозни и тежки заболявания.Всички видове риба обаче са силно препоръчителни. Известно е, че японското суши е една от най-здравословните храни в света изобщо.Единственият недостатък на повечето сурови храни се крие в нарязването им. Веднъж обелен или разрязан зеленчук, например, започва много бързо да губи ценните си качества, омеква и съхне. Именно за това е нужна бързина и сръчност в приготвянето и изяждането им.Това правило важи най-вече за суровите меса, които никога не трябва да бъдат оставяни „да пренощуват“ в хладилника.И не си мислете, че храна, която не е минала през огън и мазнина е всичко друго, но не и вкусна. Напротив.Един настърган морков може да не впечатлява с кой знае какви вкусови качества, но салата от същия този настърган морков, маринована с мед и сок от портокал е вече друго нещо. Тайната на този вид здравословна кухня се крие в подправките, в билките, в зехтина и защо не в красивата чиния.В слайдшоуто ви приготвихме три рецепти, които сме сигурни, че ще обърнат надолу с главата всичките ви досегашни представи за суровата кухня.
0 коментара
fallback