IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

Чай навреме

8 октомври 2008 08 33

За да не страдате от липса на желязо, трябва да изберете правилно времето а чай

Пиенето на чай е малкото чудо на деня, но нека не е по време на хранене. Снимка: СВ

Пиенето на чай е малкото чудо на деня, но нека не е по време на хранене. Снимка: СВ

Пиенето на чай, особено през зимата е едва ли не задължително. Ако е докато навън вали проливен дъжд със студен вятър или се трупат преспи, си е направо класика.

Лошото на чая обаче е, че танинът в него възпрепятства абсорбирането на желязо от организма, а както знаете желязото е много важно.

Най-най-основният му източник са месото и животинските продукти. Казвали сме и преди, че желязото, което се съдържа в месото, се усвоява най-добре от организма.

Освен в него, много желязо има и в растителните храни – зеленчуци, соя, овесени и всякакви ядки, в някои плодове.

Не е достатъчно само да включите храни, богати на желязо, в менюто си. Трябва да стимулирате и усвояването му.

За целта ви трябва много витамин С, той всъщност си трябва по принцип. Знаете къде го има, да не изброяваме пак, че е досадно.


Другото важно нещо е да не пиете чай докато се храните съвестно с всички железни храни.

Според изследвания на лекарите, танинът намалява усвояването на желязо с до 70%, което е ужасно много.

За да е животът цветя и рози, да не сте изморени и бледи като момини сълзи от липсата на желязо, ето няколко съвета, които е хубаво да спазвате.

Не пийте чай докато се храните. Изключение може само за закуската, защото си е традиция.

Не отказвайте изцяло месото. Комбинирайте зеленчуците и зърнените храни с малка порция телешко или риба.

Ако сте заклети вегетарианци, не забравяйте да се изследвате редовно за наличие на желязо в кръвта и се посъветвайте с лекар в случай на липса.

За да сте сигурни, че не ви липсва желязо, поне два пъти месечно яжте черен дроб, много е вкусен.

А чаят между храненията нека да е зелен. Полезно е.

КоментариКоментари