Лошото на чая обаче е, че танинът в него възпрепятства абсорбирането на желязо от организма, а както знаете желязото е много важно.
Най-най-основният му източник са месото и животинските продукти. Казвали сме и преди, че желязото, което се съдържа в месото, се усвоява най-добре от организма.
Освен в него, много желязо има и в растителните храни – зеленчуци, соя, овесени и всякакви ядки, в някои плодове.
Не е достатъчно само да включите храни, богати на желязо, в менюто си. Трябва да стимулирате и усвояването му.
За целта ви трябва много витамин С, той всъщност си трябва по принцип. Знаете къде го има, да не изброяваме пак, че е досадно.
Другото важно нещо е да не пиете чай докато се храните съвестно с всички железни храни.
Според изследвания на лекарите, танинът намалява усвояването на желязо с до 70%, което е ужасно много.
За да е животът цветя и рози, да не сте изморени и бледи като момини сълзи от липсата на желязо, ето няколко съвета, които е хубаво да спазвате.
Не пийте чай докато се храните. Изключение може само за закуската, защото си е традиция.
Не отказвайте изцяло месото. Комбинирайте зеленчуците и зърнените храни с малка порция телешко или риба.
Ако сте заклети вегетарианци, не забравяйте да се изследвате редовно за наличие на желязо в кръвта и се посъветвайте с лекар в случай на липса.
За да сте сигурни, че не ви липсва желязо, поне два пъти месечно яжте черен дроб, много е вкусен.
А чаят между храненията нека да е зелен. Полезно е.