Пържените храни, голямото количество сол и тлъстото месо повишават с цели 35% риска от сърдечни атаки. Това сочи канадско проучване, резултатите от което бяха оповестени наскоро.
Учените изследвали хранителните навици на 16 000 човека от 52 страни, а около 6000 от тях вече имали сериозни сърдечни проблеми.
Те стигнали до извода, че в световен мащаб съществуват три основни хранителни модела и сравнили влиянието им върху работата на сърцето.
Западният начин на хранене, който включва предимно пържени храни и мазни меса с много сол, повишава риска от инфаркт с 1/3 от останалите групи, които не консумирали същите храни постоянно.
Благоразумният модел, който е натурален и се характеризира с висок прием на растителни продукти (плодове и зеленчуци), всъщност се оказал най-здравословен от гледна точка на сърцето.
Този тип хранене е най-разпространен в Африка и намалява рискът от сърдечни атаки с цели 30%
Ориенталският модел, богат на подправки, соя и соеви продукти, почти нямал отношение към риска от сърдечни проблеми. Негативните съставки в него се компенсирали добре и не се отразявали зле на организма.
Учените много се постарали да обобщят глобално рисковете за сърцето, които идват от хранителните ни навици.
Според тях рецептата е много проста – обработените храни са особено вредни. Колкото по-натурално се храним, толкова по-щастливо бие сърцето ни.
Е, не забравяйте, че и с малко повече движение всеки ден ще увеличите ползата от правилното хранене.