IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

Диетата, в която няма забранени неща

14 ноември 2008 15 11

Не става дума за някаква магия, завещана от древните маи, а за една лесна стратегия на всеядство, която и вие можете да опитате

Наблягайте на храни с по-висок индекс на засищане. Така ще се справите с апетита и глада едновременно. Снимки: AMY

Наблягайте на храни с по-висок индекс на засищане. Така ще се справите с апетита и глада едновременно. Снимки: AMY

Не един и двама диетолози защитават тезата, че и най-добрата диета е обречена на провал, ако ви забранява строго нещо любимо.

Напоследък в света на идеалното тегло и вечно гладуващите тази идея се прокрадва все по-силно.

Американската специалистка по храненето Анита Бийн има цяла книга по темата, в която се опитва да защити именно всеядството като начин за отслабване и поддържане на здравословно тегло.

Е, разбира се, дори то има правила, които обаче не са никак строги и сложни. Не е необходимо да изяждате по едно парче сирене с големината на орех, 12 грама стафиди или 20 грама сладолед.

Просто порциите трябва да са по-малки и да съдържат големи количества от определени храни. Другите не са забранени, но не бива да се прекалява с тях.

Доктор Сюзън Холт от Университета в Сидни е съставила таблица с храни, подредени по специален индекс на засищане. Храните са подредени според способността си да засищат глада и да укротяват апетита едновременно с това.

Именно гладът и апетитът са онзи опасен тандем, който проваля най-често усилията на диетуващите. Според австралийската лекарка фибрите, протеинът и водата ни държат сити и спокойни за по-дълго време. Те са и най-здравословният избор за вашето меню.

За 100 точки на засищане се приема белият хляб и всички останали храни в таблицата са позиционирани спрямо него.

Преди да ви предложим всеядна диета за отслабване, вижте някои храни и индексът им на засищане. Те са в Галерията, през кафявото бутонче.

КоментариКоментари