Прави ни впечатление, че някои храни са като модните тенденции – превръщат се в абсолютен хит, докато не се появи нещо ново в менюто.
След известен период обаче наистина полезните от тях се връщат отново, при това по-силни и ценни от всякога.
Точно такъв е и случаят със соята, която преди известно време започна да завладява света.
След превръщането й в един от първите генно модифицирани организми (ГМО), много хора предпочетоха да си спестят този експеримент.
Сега, когато био храните подлежат на строг контрол (надяваме се), натуралната соя е готова за своето голямо завръщане.
Тя е богата на растителен протеин – до 40% в 100 грама, и фибри. Освен това в нея има и доста витамин К, както и фолиева киселина, манган, магнезий, фосфор и дори калций.
Малките кафяви зрънца обаче имат и добри, и лоши страни, които се дискутират отдавна. Точно за това с тях не трябва да се прекалява.
Е, не бива да забравяме, че соята е неизменна част от диетата на азиатците и се смята за основен „виновник“ за дълголетието им.
Хората в тази част на света по-рядко страдат от различни ракови заболявания, имат по-здрави кости, остаряват бавно, а и лесно поддържат здравословно тегло.
Едно от най-големите достойнства на соята е, че съдържа фитоестрогени, за които се смята, че облекчават симптомите на менопаузата.
Според редица учени благодарение на зърнената култура едва 30% от жените в Азия усещат топли вълни. Този показател в САЩ и Европа се движи между 80 и 90%.
Фитохимикалите в растението са по-слаба растителна форма на естрогена, произвеждан в женското тяло. Те, в комбинация с други негови компоненти, намаляват и риска от остеопороза по време на менопаузата.
Всичко това е чудесно, но ние ви съветваме да внимавате със соята и производните й продукти. Скоро ще ви обясним по-подробно защо.
А и в Япония специалитетите са от ферментирала соя и почти не се срещат в нашата кухня. Но пък тук имаме чудесно соево мляко.