Какво ще кажете за малко мразовити и съвсем нови съвети за хранене?
Няма да ви препоръчваме замразена храна, спокойно. Става дума за скандинавската диета, за която все по-често се говори напоследък.
Според мнозина специалисти тя може да се окаже доста по-здравословна от средиземноморския хранителен режим, който е твърде богат на мазнини.
Скандинавските диетолози дори са на мнение, че местният начин на хранене превъзхожда в много аспекти южните традиции на масата.
Менюто им е богато на зеленчуци с тъмно зелени листа като брюкселското и обикновеното зеле, чиито полезни качества са доказани отдавна.
Освен това те ядат много месо, предимно риба, телешко и дивеч (елени и лосове). Червеното месо в менюто им не е никак мазно, а в същото време е страхотен източник на чист протеин.
Сьомга, пъстърва, херинга и треска са основните риби, присъстващи в северната диета. Те са изключително богати на ценните омега 3 и 6 мазнини, които иначе се набавят трудно.
Скандинавският начин на хранене има и друго предимство – плодовете.
Червените и черните боровинки, дивите къпини и другите дребни плодове, които виреят на по-суров климат, са едни от най-добрите източници на антиоксиданти.
Редица експерти по храненето са на мнение, че най-голямото достойнство на северната диета е високото съдържание на белтъчини.
Те засищат за по-дълго време, активират метаболизма и участват в изграждането на мускулите, които пък чрез работата си изгарят мазнини.
На тези факти учените отдават с до 60% по-малък брой на хора с наднормено тегло в сравнение със страни като Великобритания, Германия, САЩ и други.
Ние тук едва ли можем да ядем лосове на килограм, но пък си имаме пилета и риба.
А и на нас ни се струва, че сме в идеалната позиция да използваме най-добрите страни както на средиземноморската, така и на скандинавската диета.