IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

Пробиотиците. Ах, тези добри и полезни бактерии

19 март 2009 09 49

Те са чудни микроорганизми, които улесняват живота ни всеки ден и ни правят по-здрави

Киселото мляко е добър източник на пробиотици, а ягодите са ароматна добавка към него. Снимки: Dreamstime

Киселото мляко е добър източник на пробиотици, а ягодите са ароматна добавка към него. Снимки: Dreamstime

Дори докато спите, в храносмилателната ви система тече научен експеримент, за чиито мащаби дори не подозирате.

Над 5000 вида бактерии обитават тази среда, а броят им неколкократно надвишава клетките в тялото ви.

Спокойно обаче, тези дребосъци идват с мир и всъщност са изключително полезни за всички нас.

Учените ги наричат пробиотици и все още не са смогнали да открият всичките им положителни качества, от които се възползваме постоянно.

На първо място добрите бактерии изместват вирусите и причинителите на различни заболявания и настинки, а освен това подсилват имунната ни система.

Ролята им в стомашно-чревната среда също е много сериозна – подпомагат храносмилането и намаляват подуването и образуването на газове.

Някои изследвания показват, че пробиотиците успешно се борят със затлъстяването и даже намаляват риска от ракови заболявания.

За съжаление стресът, консервантите в храната и антибиотиците са сред най-опасните врагове на ценните бактерии.

Учени от университета в Станфорд са установили, че 5-дневен лечебен курс с антибиотици намалява малките приятели в организма ни с около 30%.

Обикновено нормалните нива се възстановяват бързо след това, но все пак тялото става силно уязвимо за лошите микроорганизми.

Напоследък все повече производители на хранителни продукти добавят в тях пробиотици, но те се срещат в малки количества и в някои традиционни храни.

Нашето кисело мляко например е един от най-добрите източници на полезни бактерии, но само ако е направено по оригиналната си рецепта.

Други ферментирали храни, като месо и темпех, характерни за японската кухня, както и киселото зеле у нас също осигуряват прилично количество пробиотици.

Добре е да знаете обаче, че когато тези мъничета бъдат добавени към твърди храни, повечето от тях не оцеляват дълго.

За да си ги набавяте редовно, без да променяте хранителния си режим и навици, вече има и доста добавки за тази цел. Те са особено полезни, ако приемате антибиотици – намаляват страничните им ефекти с над 50%.

Освен това специалистите са на мнение, че намаляват и продължителността на настинките и облекчават симптомите им.

Според някои учени пробиотиците могат да се окажат решение за тежките алергии към цъфтящите растения през пролетта и есента, но изследванията в тази насока продължават.

Е, по всичко личи, че имаме нова супер полезна съставка в менюто ни, от която не бива да се лишаваме.

КоментариКоментари