IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-малко червено месо, по-дълъг живот

25 март 2009 10 07

Най-мащабното проучване в света доказа връзката между консумацията на месо и продължителността на живота

Пилешко и риба удължават живота. Снимка: sxc

Пилешко и риба удължават живота. Снимка: sxc

Неведнъж сме казвали, че месото е изключително важна част в балансираното хранене.

То е добър източник не само на протеин, но и на ценни минерали и витамини като желязо, цинк, селен и различни В-витамини.

Както знаете обаче съществуват някои важни разлики между червеното и бялото месо, които изглежда сериозно могат да повлияят върху продължителността на живота ви.

Американски учени осъществиха най-мащабното изследване, правено досега, което разглежда именно връзката между консумацията на месо и месни продукти и доброто здраве.

Оказва се, че ежедневното похапване на червено месо, колбаси, филета и други преработени месни продукти повишава значително риска от ракови заболявания, сърдечни проблеми и други. Това в много случаи може да доведе дори до ранна смърт.

За сметка на това обаче бялото месо не създава подобни усложнения, а помага в поддържането на здравословно тегло и дори леко намалява възможността да развиете различни видове рак.

Изследването е изцяло американско и в него са взели участие над половин милион мъже и жени. Тяхната възраст била между 50 и 71 години в началото и били наблюдавани в продължение на едно десетилетие.

Били проследени хранителните навици на доброволците назад във времето, както и физическата им активност, приема на алкохол и дали пушат.

Участниците били разделени на 5 групи в зависимост от дневната им консумация на червено месо и производни продукти.

Най-високият прием на тежкото месо бил между 130 и 150 грама всеки ден, а най-ниският – не повече от 40 грама. При преработените меса цифрите били съответно максимум 50 грама и минимум около 5 грама на ден.

В изследването като червени меса били посочени телешко, свинско, бекон, шунка, хамбургери и хот-дози, черен дроб, свински колбаси и салами, както и месото в тестени изделия като пицата.

Бялото месо обединявало пилешко, пуешко, риба и други, а преработените месни продукти включвали пушени, сушени, осолени и консервирани меса.

Резултатите от проучването подкрепили тезата, че честата консумация на червено месо повишава риска от ракови заболявания, сърдечни усложнения и ранна смърт.

Мъжете с най-висок прием на червено месо били застрашени от сериозни здравословни проблеми и ранна смърт с 31% повече от онези, които хапвали от него най-малко.

При жените, наблягащи на телешко и свинско, възможността от фатален изход вследствие на тежко заболяване пък била с цели 50% по-висока, за разлика от тези, които предпочитали пилешко и пуешко.

И при двата пола рискът от злокачествени заболявания бил с 20% по-висок, ако хапвали по-големи количества червено месо.

Учените предполагат, че тъй като в него има повишено съдържание на наситени мазнини, а при топлинна обработка се отделят и канцерогенни вещества, то е и по-вредно за здравето.

Бялото месо обаче дори имало защитна роля срещу някои ракови заболявания, а изследователите са на мнение, че от рибата има най-много здравословни ползи. Ние пък сме абсолютно съгласни с тях, при това от собствен опит.

КоментариКоментари