Ще споменем само, за припомняне, мононаситените мазнини, протеините и фибрите, както и някои от заболяванията, които предотвратяват – сърдечните болести и висок холестерол.
Достатъчно, за да се впуснем дружно да хрупаме бадеми и лешници.
За да са наистина полезни обаче, ядките трябва да се съхраняват прaвилно.
Нали знаете, онези надписи по опаковките, които изглеждат така, сякаш са сложени само за украса - „да се съхранява на сухо и прохладно място“.
Истината обаче е, че този текст не е никаква украса, а единственият начин да се съхраняват ядките правилно. Иначе могат да се превърнат буквално в отрова.
Задължително е да се държат в непрозрачна опаковка и на прохладно място.
Това не само запазва качеството им, но и гарантира, че няма да се образуват плесени и афлатоксини (канцерогенни вещества, които могат да доведат до промяна на ДНК-структурата и да стимулират развитието на ракови заболявания).
Обикновено ядките се продават в прозрачни опаковки или направо в открити витрини, които на всичкото отгоре се отопляват, за да симулират вкуса на „току-що“ изпечени.
Така че следващият път, когато решите да си вземете пакетче бадеми (ние отиваме ей сега), проверете срока на годност и начинът на съхранение.
След отваряне на пакета, ядките трябва да се съхраняват в хладилник или фризер.
На стайна температура те могат да издържат близо месец при условие, че са защитени от светлина.
След изтичането му е най-добре да се сложат в хладилник, където ще се съхранят пет месеца.
Ядките могат да запазят полезните си качества и свойства за девет месеца само във фризер.