IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

Пазете ядките

13 април 2009 07 23

Ядките са страшно полезни, но само когато ги съхранявате правилно

Съхранявайте ги правилно. Иначе няма смисъл. Снимка: Dreamstime

Съхранявайте ги правилно. Иначе няма смисъл. Снимка: Dreamstime

Няма нужда да ви казваме за пореден път колко полезни са ядките.

Ще споменем само, за припомняне, мононаситените мазнини, протеините и фибрите, както и някои от заболяванията, които предотвратяват – сърдечните болести и висок холестерол.

Достатъчно, за да се впуснем дружно да хрупаме бадеми и лешници.

За да са наистина полезни обаче, ядките трябва да се съхраняват прaвилно.

Нали знаете, онези надписи по опаковките, които изглеждат така, сякаш са сложени само за украса - „да се съхранява на сухо и прохладно място“.

Истината обаче е, че този текст не е никаква украса, а единственият начин да се съхраняват ядките правилно. Иначе могат да се превърнат буквално в отрова.

Задължително е да се държат в непрозрачна опаковка и на прохладно място.

Това не само запазва качеството им, но и гарантира, че няма да се образуват плесени и афлатоксини (канцерогенни вещества, които могат да доведат до промяна на ДНК-структурата и да стимулират развитието на ракови заболявания).

Обикновено ядките се продават в прозрачни опаковки или направо в открити витрини, които на всичкото отгоре се отопляват, за да симулират вкуса на „току-що“ изпечени.

Така че следващият път, когато решите да си вземете пакетче бадеми (ние отиваме ей сега), проверете срока на годност и начинът на съхранение.

След отваряне на пакета, ядките трябва да се съхраняват в хладилник или фризер.

На стайна температура те могат да издържат близо месец при условие, че са защитени от светлина.

След изтичането му е най-добре да се сложат в хладилник, където ще се съхранят пет месеца.

Ядките могат да запазят полезните си качества и свойства за девет месеца само във фризер.

КоментариКоментари