Протеинът на прах е една от най-универсалните хранителни добавки.
Ние също все по-често го споменаваме, защото ни се струва почти задължителен, ако спортувате, пък и не само.
Прахообразният суплемент е най-лесният и здравословен начин да снабдите тялото си с белтъчини.
Те играят основна роля в изграждането на мускулатурата и са полезни, независимо дали през ден сте в залата или просто обичате да се разхождате.
Протеинът на прах обикновено е съставен от суроватка и казеин. Това всъщност са двата основни вида белтъчини, които се срещат в млякото и съотношението им е 20% към 80% в полза на казеина.
Разликата между двата протеина обаче има и тя е в бързината на усвояване.
Суроватъчният се абсорбира далеч по-бързо, което го превръща в идеалната добавка след тренировка или физически занимания.
Казеинът от своя страна се усвоява по-бавно, осигурявайки на тялото стабилни порции протеин за дълъг период от време.
Точно за това действа най-добре преди лягане или между отделните големи хранения.
Обикновено добрите протеини на прах са комбинация между двата вида белтъчни суровини, което ги прави толкова полезни и ефективни.
Не малко хора смятат, че те са химични суплементи, но истината е, че в качествените сред тях имат само естествени съставки от животински и растителен произход.
Та, ако искате съвсем да сте в час, е добре да четете и етикетите. Те може да ви се сторят написани на иврит, санскрит или индийски, но всъщност не са толкова неясни.
Ето как да разбиете надписите като истински лабораторен плъх:
-Протеин концентрат – това е най-евтината форма на тази добавка, тъй като съдържа малко по-голямо количество мазнини и въглехидрати.
Тези показатели обаче не са толкова лоши, тъй като всъщност протеинът засища по-добре и е идеален, ако искате да нахраните добре мускулите.
Обикновено обаче се разбива трудно без шейкър и няма гладка консистенция.
Ако протеинът съдържа повече казеин, то той може да се нарича и казеинат.
-Изолат – този протеин е по-чист от първия, което значи, че има по-малко мазнини и въглехидрати. Той се смесва доста по-добре и няма толкова бучици.
-Хидролизиран протеин – този е или суроватъчен, или казеин, разбит на дребни фрагменти, което ускорява абсорбирането му в кръвта.
Ако се отнася за втория тип белтъчини обаче, хидролизирането не е никак подходящо. Все пак основната цел на казеина е да се усвоява постепенно и такова подобрение й противоречи.
-Мицеларен казеин – това е най-скъпият протеин, съставен обикновено почти изцяло от казеин. Така се усвоява изключително бавно и стабилно.
-Млечен протеин – имитира натуралното мляко, което значи че съдържа 20% суроватка и 80% казеин.
В така наречените протеинови матрици, които използват различните производители, белтъчините са комбинирани в различни форми и съотношения, което определя и свойството на конкретната добавка.
Хубавото е, че напоследък протеините на прах стават все по-вкусни, но пък и по-често за целта се използват неудачни компоненти (оцветители, химически аромати и други), за които трябва да внимавате.