IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ниацин повишава нивото на добър холестерол

18 май 2009 08 25

Витамин В3 участва и в обмяната на веществата, а има огромно значение и за здравето на кожата и нервната система

Пилешките гърди са добър източник на витамин В3. Снимка: Dreamstime

Пилешките гърди са добър източник на витамин В3. Снимка: Dreamstime

Препоръчителна дневна доза:

за деца – от 2 до 12 милиграма

за жени – 14 милиграма

за мъже – 18-20 милиграма

бременни и кърмещи жени – 18 милиграма

Максимална дневна доза: няма

Източници: бирена мая, пилешки гърди, черен дроб, някои видове риба (тон, сьомга и други), извара, яйца, фъстъци, заешко месо, кафяв ориз, паста, фурми, смокини и други.

Витамин В3, известен още като ниацин, е водно-разтворим витамин от В-комплекса от витамини. Среща се в две форми – никотинова киселина и ниацинамид, които имат еднаква активност в тялото.

То само може да си произвежда ниацин при разпадането на аминокиселината триптофан. Този процес обаче е възможен, ако организма не страда от недостиг на В1, В2 и В6 витамини.

Ниацинът е особено важен за енергийния метаболизъм в тялото, тъй като подпомага усвояването на въглехидратите в комбинация с витамини В1 и В2.

Той улеснява и дишането на клетките, а това се смята за едно от най-добрите му качества, които поддържат здравето на кожата.

Витамин В3 е ценен и с това, че намалява нивата на лошия холестерол в кръвта и заедно с това увеличава концентрацията на добрия.

Той облекчава главоболието, подобрява кръвообращението и стабилизира високото кръвно налягане.

Ниацинът е полезен и за добрата работа на мозъка и нервната система, а и действа срещу депресии, безсъние и нервни пристъпи.

Това се дължи на антивъзпалителното му въздействие върху клетките в тези чувствителни части от тялото ни.

Именно заради тази му функция се използва и срещу артрит, тъй като прави по-гъвкави ставите, намалявайки възпалителните процеси около тях.

Витаминът е от значение за спортистите, защото улеснява усвояването на храната и превръщането й в енергия.

Смята се, че не е токсичен, но превишаването на дозата трябва да се осъществява под лекарско наблюдение.

При чернодробни заболявания, диабет и ниско кръвно задължително се допитайте до специалист, преди да приемате по-голямо количество ниацин.

Стомашни проблеми, зачервяване на кожата и сърбеж са основните симптоми при прекалено големи дози от витамина.

Ако той липсва на организма се забелеват частична загуба на паметта, дерматити, зачервен език, диария или повдигане, умора, а в много тежки случаи може да се стигне дори до фатален изход.

Все пак хората, които редовно консумират месо и яйца, обикновено си набавят необходимото количество витамин В3.

КоментариКоментари