Препоръчителна дневна доза:
за деца – от 2 до 12 милиграма
за жени – 14 милиграма
за мъже – 18-20 милиграма
бременни и кърмещи жени – 18 милиграма
Максимална дневна доза: няма
Източници: бирена мая, пилешки гърди, черен дроб, някои видове риба (тон, сьомга и други), извара, яйца, фъстъци, заешко месо, кафяв ориз, паста, фурми, смокини и други.
Витамин В3, известен още като ниацин, е водно-разтворим витамин от В-комплекса от витамини. Среща се в две форми – никотинова киселина и ниацинамид, които имат еднаква активност в тялото.
То само може да си произвежда ниацин при разпадането на аминокиселината триптофан. Този процес обаче е възможен, ако организма не страда от недостиг на В1, В2 и В6 витамини.
Ниацинът е особено важен за енергийния метаболизъм в тялото, тъй като подпомага усвояването на въглехидратите в комбинация с витамини В1 и В2.
Той улеснява и дишането на клетките, а това се смята за едно от най-добрите му качества, които поддържат здравето на кожата.
Витамин В3 е ценен и с това, че намалява нивата на лошия холестерол в кръвта и заедно с това увеличава концентрацията на добрия.
Той облекчава главоболието, подобрява кръвообращението и стабилизира високото кръвно налягане.
Ниацинът е полезен и за добрата работа на мозъка и нервната система, а и действа срещу депресии, безсъние и нервни пристъпи.
Това се дължи на антивъзпалителното му въздействие върху клетките в тези чувствителни части от тялото ни.
Именно заради тази му функция се използва и срещу артрит, тъй като прави по-гъвкави ставите, намалявайки възпалителните процеси около тях.
Витаминът е от значение за спортистите, защото улеснява усвояването на храната и превръщането й в енергия.
Смята се, че не е токсичен, но превишаването на дозата трябва да се осъществява под лекарско наблюдение.
При чернодробни заболявания, диабет и ниско кръвно задължително се допитайте до специалист, преди да приемате по-голямо количество ниацин.
Стомашни проблеми, зачервяване на кожата и сърбеж са основните симптоми при прекалено големи дози от витамина.
Ако той липсва на организма се забелеват частична загуба на паметта, дерматити, зачервен език, диария или повдигане, умора, а в много тежки случаи може да се стигне дори до фатален изход.
Все пак хората, които редовно консумират месо и яйца, обикновено си набавят необходимото количество витамин В3.