Ако старателно се опитвате да отслабнете, тежка подправка като къри може би ви изглежда твърде пикантна за оскъдното ви меню.
Да, обаче екип учени от Университета Тъфтс в Бостън са убедени, че могат да променят това предубеждение.
Те са установили, че куркумата, която е основна съставка в кърито и е широко разпространена в източната кухня, може да се бори успешно срещу напълняването.
В подправката се среща естественият фито-химикал куркумин, на който се приписват положителните й качества срещу излишните мазнини.
Експертите направили първо опит с мишки, които дали обнадеждаващи резултати.
Гризачите били разделени на две групи, които в продължение на 12 седмици имали едно и също меню, богато на мазнини.
Разликата била в това, че към всяка порция храна на едната група добавяли по 500 милиграма куркумин.
След края на наблюдателния период мишките, които хапвали без специалната съставка, били значително по-пълни от другите.
Втората група пък не страдала от повишен холестерол и, въпреки че животинките напълнели, в тялото им не се образували нови кръвоносни съдове.
Според специалистите именно новите съдове са виновни за неконтролируемото разрастване на мастната тъкан и съответно затлъстяването.
Следващата им стъпка ще бъде да продължат опитите си с хора. Те обаче са почти сигурни, че куркуминът ще им подейства по същия начин.
А вие спокойно можете да хапвате повече пикантни ястия, в които има от ароматната куркума. Може да се изненадате приятно от ефекта все пак.