IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

Полезният братовчед на моркова

31 май 2009 15 43

Богат на витамини и минерали, вкусен и полезен. Не го подценявайте

Нещо средно между морков, картоф и ряпа, но с уникални качества. Снимка:Dreamstime

Нещо средно между морков, картоф и ряпа, но с уникални качества. Снимка:Dreamstime

Зеленчуци който не яде...сещате се, нали. Едва ли има някой, чието детство да не е озвучавано от този всеизвестен куплет. До ден днешен продължаваме да си го тананикаме, когато кълцаме морковчета и картофки за вкусна зеленчукова супичка.

Щом става дума за зеленчуци и подправки – колкото повече и по-разнообразни, толкова по-добре. Затова, като върли привърженици на здравословното хранене, веднага ви запознаваме с един не толкова известен, но изключително полезен и вкусен, зеленчук.

Може да се каже, че е братовчед на моркова и ряпата и носи странното име пащърнак.

Пащърнакът, както казахме, е подобен на моркова, но е почти бял на цвят и има по-специфичен и наситен вкус.

Двугодишно растение е и цъфти от юни до август. Расте на диви прохладни места, например около реките и по ливадите, и може да го познаете по големите перести листа и дълги дръжки, които достигат до 1 метър височина.

Но за препоръчване е да си го купите от пазара, култивиран,  или от някой голям хранителен магазин. Не листата му се ядат обаче, а морковоподобните корени.

За да не ни помислите за луди, ще ви кажем, че хората в Англия и Скандинавия много обичат пащърнак и често го включват в менюто си под формата на супа или гювеч.

Много е полезен, защото е богат на витамини  B1, B2 и C, на минерали, етерични масла и калий (съдържа 600 мг на 100 г). Пащърнакът освен това има диуретично действие и помага в борбата с килограмите, защото ускорява храносмилането и абсорбира вода. Полезен е и за бъбреците и далака.

Използва се във фитотерапията (лечение с билки и растения). Има го и в много готови  бебешки пюрета.

Както казахме, не се препоръчва да се консумира див пащърнак, а такъв от пазара. Може да си го готвите на супички, яхнии, пюрета и гювеч.

КоментариКоментари