Зеленчуци който не яде...сещате се, нали. Едва ли има някой, чието детство да не е озвучавано от този всеизвестен куплет. До ден днешен продължаваме да си го тананикаме, когато кълцаме морковчета и картофки за вкусна зеленчукова супичка.
Щом става дума за зеленчуци и подправки – колкото повече и по-разнообразни, толкова по-добре. Затова, като върли привърженици на здравословното хранене, веднага ви запознаваме с един не толкова известен, но изключително полезен и вкусен, зеленчук.
Може да се каже, че е братовчед на моркова и ряпата и носи странното име пащърнак.
Пащърнакът, както казахме, е подобен на моркова, но е почти бял на цвят и има по-специфичен и наситен вкус.
Двугодишно растение е и цъфти от юни до август. Расте на диви прохладни места, например около реките и по ливадите, и може да го познаете по големите перести листа и дълги дръжки, които достигат до 1 метър височина.
Но за препоръчване е да си го купите от пазара, култивиран, или от някой голям хранителен магазин. Не листата му се ядат обаче, а морковоподобните корени.
За да не ни помислите за луди, ще ви кажем, че хората в Англия и Скандинавия много обичат пащърнак и често го включват в менюто си под формата на супа или гювеч.
Много е полезен, защото е богат на витамини B1, B2 и C, на минерали, етерични масла и калий (съдържа 600 мг на 100 г). Пащърнакът освен това има диуретично действие и помага в борбата с килограмите, защото ускорява храносмилането и абсорбира вода. Полезен е и за бъбреците и далака.
Използва се във фитотерапията (лечение с билки и растения). Има го и в много готови бебешки пюрета.
Както казахме, не се препоръчва да се консумира див пащърнак, а такъв от пазара. Може да си го готвите на супички, яхнии, пюрета и гювеч.
Полезният братовчед на моркова
31 май 2009 15 43Богат на витамини и минерали, вкусен и полезен. Не го подценявайте

Нещо средно между морков, картоф и ряпа, но с уникални качества. Снимка:Dreamstime
Сподели
Коментари


Още от Диети
Коментари
