Отдавна морковите са в списъка с мощни храни, от които не бива да се лишаваме.
Те имат фибри и витамини - супер полезни и за децата, и за възрастните.
Натъпкани са и с каротеноиди, които в тялото ни се превръщат в ценния витамин А, без който не можем.
Освен това редица изследвания показват, че морковите съдържат голямо количество фалкаринол, който има доказано антиканцерогенно действие.
Неотдавна екип учени от селскостопанско училища в Нюкасъл установи, че плъхове на диета, богата на моркови, или приемащи изолиран фалкаринол имат с една трета по-малък риск от злокачествени заболявания.
Специалистите сега са стигнали още по-далеч и имат какво да добавят към предишните си изводи.
Те са открили, че е най-добре морковите да се хапват цели. Ако се варят така, съдържанието на фалкаринол е с 25% по-високо, отколкото ако се приготвят на парчета.
Нарязването увеличава площта, която е в допир с вода, и това намалява концентрацията на ценния фитохимикал, а и на витамините.
Експертите тествали и вкуса на морковите, сварени цели и на парчета. 100 доброволци ги опитали и по двата начина, като над 80% от тях заявили, че зеленчуците били по-вкусни цели.
Същото отношение заслужава и пащърнакът, който е от семейството на морковите, но често е подценяван заради неутралния си вкус. Той е не по-малко полезен, пък сварен е и доста по-вкусен.
А морковите все пак е най-добре да се хрупат сурови и по възможност само леко измити. Така със сигурност качествата им ще се запазят максимално добре.