IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хрупайте морковите цели, по-полезни са

18 юни 2009 08 40

Зеленчуците с оранжев цвят е по-добре да не се режат преди варене, защото така се запазва антиканцерогенното им действие

Морковчетата са най-полезни цели. Снимка: Dreamstime

Морковчетата са най-полезни цели. Снимка: Dreamstime

Отдавна морковите са в списъка с мощни храни, от които не бива да се лишаваме.

Те имат фибри и витаминисупер полезни и за децата, и за възрастните.

Натъпкани са и с каротеноиди, които в тялото ни се превръщат в ценния витамин А, без който не можем.

Освен това редица изследвания показват, че морковите съдържат голямо количество фалкаринол, който има доказано антиканцерогенно действие.

Неотдавна екип учени от селскостопанско училища в Нюкасъл установи, че плъхове на диета, богата на моркови, или приемащи изолиран фалкаринол имат с една трета по-малък риск от злокачествени заболявания.

Специалистите сега са стигнали още по-далеч и имат какво да добавят към предишните си изводи.

Те са открили, че е най-добре морковите да се хапват цели. Ако се варят така, съдържанието на фалкаринол е с 25% по-високо, отколкото ако се приготвят на парчета.

Нарязването увеличава площта, която е в допир с вода, и това намалява концентрацията на ценния фитохимикал, а и на витамините.

Експертите тествали и вкуса на морковите, сварени цели и на парчета. 100 доброволци ги опитали и по двата начина, като над 80% от тях заявили, че зеленчуците били по-вкусни цели.

Същото отношение заслужава и пащърнакът, който е от семейството на морковите, но често е подценяван заради неутралния си вкус. Той е не по-малко полезен, пък сварен е и доста по-вкусен.

А морковите все пак е най-добре да се хрупат сурови и по възможност само леко измити. Така със сигурност качествата им ще се запазят максимално добре.

КоментариКоментари