Според резултатите от няколко изследвания по темата, енергийната плътност на храните има огромна роля за отслабването и поддържането на оптимално тегло.
Това означава, че малки количества от някои храни, най-вече преработени тестени изделия и сладкиши, имат високо енергийно съдържание.
Освен това колкото повече вода има в един хранителен продукт, толкова по-малко калории има той и в същото време засища повече.
Специалисти по хранене са установили, че независимо колко разнообразно хапват, хората консумират едни и същи количества през деня.
Разликата идва от това, че някои храни концентрират повече калории, а други по-малко, но засищат по същия начин. Фибрите и високото съдържание на вода са факторите, които определят степента на ситост след ядене.
Именно това според специалистите може да се използва като основа за промяна в хранителните навици и съответно – за отслабване.
Доста често колкото по-плътен и по-тежък е един продукт, толкова по-калоричен е той. Това води до енергийно презареждане в тялото, а оттам и до натрупване на излишни килограми.
Високото съдържание на вода в храните обаче ги прави едновременно засищащи и ниско калорични. Така те са идеален начин да утолите глада си и в същото време да се предпазите от напълняване.
Учените обаче са доказали, че няколко чаши вода по време на хранене нямат същия ефект. Течността трябва да се съдържа в самите продукти, ако искате да подейства максимално.
Плодовете и особено зеленчуците, зеленчуковите супи, нискомасленото мляко, печените варива, чистото месо, яйцата и овесените ядки и корнфлейкс без добавена захар се смятат за храни със слаба енергийна плътност.
Повечето от тях освен това имат и доста високо съдържание на вода, което засилва възможностите им да утоляват глада за по-дълго.
Ягодите, телешкото и пастата, както и някои видове пица, лазаня и картофите, имат среден енергиен рейтинг, а с висок са чипсовете, пълномасленото сирене, майонезата, растителното олио, шоколада и маслото.
Хранителните експерти подчертават, че менюто трябва да е разнообразно.
Единственото условие е, значително да преобладават храните с ниска и средна енергийна плътност и по-високо съдържание на вода.
Освен това трябва да имате предвид, че теглото на всеки продукт обикновено има значение.
Така например 50 грама шоколадов мус, който е по-лек и въздушен, са далеч по-добър избор от 50 грама обикновен млечен шоколад.