IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

Нова тенденция в отслабването: Течна диета

2 юли 2009 11 00

Колкото повече вода има в един продукт, толкова по-нискокалоричен е той. И засища повече

Зеленчуковата супа или пък салата са перфектно начало на всяко хранене. Снимка: Dreamstime

Зеленчуковата супа или пък салата са перфектно начало на всяко хранене. Снимка: Dreamstime

Напоследък в борбата с килограмите изтече нова информация, която май ще има все по-голямо значение.

Според резултатите от няколко изследвания по темата, енергийната плътност на храните има огромна роля за отслабването и поддържането на оптимално тегло.

Това означава, че малки количества от някои храни, най-вече преработени тестени изделия и сладкиши, имат високо енергийно съдържание.

Освен това колкото повече вода има в един хранителен продукт, толкова по-малко калории има той и в същото време засища повече.

Специалисти по хранене са установили, че независимо колко разнообразно хапват, хората консумират едни и същи количества през деня.

Разликата идва от това, че някои храни концентрират повече калории, а други по-малко, но засищат по същия начин. Фибрите и високото съдържание на вода са факторите, които определят степента на ситост след ядене.

Именно това според специалистите може да се използва като основа за промяна в хранителните навици и съответно – за отслабване.

Доста често колкото по-плътен и по-тежък е един продукт, толкова по-калоричен е той. Това води до енергийно презареждане в тялото, а оттам и до натрупване на излишни килограми.

Високото съдържание на вода в храните обаче ги прави едновременно засищащи и ниско калорични. Така те са идеален начин да утолите глада си и в същото време да се предпазите от напълняване.

Учените обаче са доказали, че няколко чаши вода по време на хранене нямат същия ефект. Течността трябва да се съдържа в самите продукти, ако искате да подейства максимално.

Плодовете и особено зеленчуците, зеленчуковите супи, нискомасленото мляко, печените варива, чистото месо, яйцата и овесените ядки и корнфлейкс без добавена захар се смятат за храни със слаба енергийна плътност.

Повечето от тях освен това имат и доста високо съдържание на вода, което засилва възможностите им да утоляват глада за по-дълго.

Ягодите, телешкото и пастата, както и някои видове пица, лазаня и картофите, имат среден енергиен рейтинг, а с висок са чипсовете, пълномасленото сирене, майонезата, растителното олио, шоколада и маслото.

Хранителните експерти подчертават, че менюто трябва да е разнообразно.

Единственото условие е, значително да преобладават храните с ниска и средна енергийна плътност и по-високо съдържание на вода.

Освен това трябва да имате предвид, че теглото на всеки продукт обикновено има значение.

Така например 50 грама шоколадов мус, който е по-лек и въздушен, са далеч по-добър избор от 50 грама обикновен млечен шоколад.

КоментариКоментари