IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

Божествена амброзия, наречена мед

10 юли 2009 08 11

Медът несъмнено е изключително вкусен и питателен. Запознаваме ви с 5 негови страхотни варианта

Добрият мед е достатъчно гъст и има наситен цвят. Снимка:Dreamstime

Добрият мед е достатъчно гъст и има наситен цвят. Снимка:Dreamstime

Няма нищо по-вкусно от препечена филийка, намазана с мед и масло. Прибавете и някакъв ароматен пресен плод и ще имате закуска за шампиони.

Добре е обаче да знаете, че има много видове мед и не е лошо да сте запознати с качествата йм, преди да ги консумирате.

Освен това за меда трябва да запомните следните неща:

-не трябва да се хапва загрят;

-повишава температурата на тялото, така че го избягвайте в най-горещите дни;

-бъдете внимателни от къде го купувате и следете за качеството му.

Съхранявайте го на сухи и прохладни места, но не и в хладилника, там е прекалено влажно за него.

Манука мед

Този мед идва от Нова Зеландия, където векове наред е произвеждан от маорите. Манука всъщност представлява храст, който е вид чаено дърво, а медът се произвежда от цветовете на храстите Манука и Канука.

Той е много полезен, защото има антибактериални, антимикробни, антивирусни и антиоксидантни свойства. Освен това помага при лечението на стомашна язва, разстройство и възпалено гърло.

Много е ефикасен в борбата със сенна треска и различни алергии.

Добрата новина е, че може да си го поръчате онлайн и ще бъде доставен без проблем.

Липов мед

Той е светъл на цвят и има специфичен липов аромат. Смята се, че е един от най-доброкачествените.

Липовият мед има антимикробен и противовъзпалителен ефект. Помага при простуда, грип, бронхит и ангина, защото има отхрачващо действие.

Произвежда се в България, така че няма да имате трудности в откриването му.

Мед от люцерна

Напоследък този мед става все по-популярен. Има бял или светложълт цвят и приятен аромат.

Полезен е за бъбреците, повишава апетита и регулира храносмилателната система. Ефикасен е при анемия и се счита, че омекотява симптомите на предменструалния синдром.

Акациев мед

Този мед безспорно е един от най-разпространените и е всеобщ фаворит. Много е вкусен и може да се похапва по всяко време.

Кристализира много бавно - до цели 2 години. Прозрачен е и има бледозеленикав цвят.

Полезен е при стомашно-чревни и жлъчни проблеми. Препоръчва се на диабетици, заради съдържанието на фруктоза, но в определени дози.

Боров мед

Един от най-ароматните, който всеки може да си приготви сам.  Прави се от борови шишарки или от борови връхчета. И в двата случая е много полезен и апетитен.

Подразбира се, че този мед не е пчелен, но не трябва да се пренебрегва по никакъв начин.

Богат е на минерали и витамини.

КоментариКоментари