fallback
Божествена амброзия, наречена мед
10 July 2009 08:11Медът несъмнено е изключително вкусен и питателен. Запознаваме ви с 5 негови страхотни варианта
Добрият мед е достатъчно гъст и има наситен цвят. Снимка:Dreamstime
Няма нищо по-вкусно от препечена филийка, намазана с мед и масло. Прибавете и някакъв ароматен пресен плод и ще имате закуска за шампиони.Добре е обаче да знаете, че има много видове мед и не е лошо да сте запознати с качествата йм, преди да ги консумирате.Освен това за меда трябва да запомните следните неща: -не трябва да се хапва загрят; -повишава температурата на тялото, така че го избягвайте в най-горещите дни;-бъдете внимателни от къде го купувате и следете за качеството му. Съхранявайте го на сухи и прохладни места, но не и в хладилника, там е прекалено влажно за него.Манука медТози мед идва от Нова Зеландия, където векове наред е произвеждан от маорите. Манука всъщност представлява храст, който е вид чаено дърво, а медът се произвежда от цветовете на храстите Манука и Канука.Той е много полезен, защото има антибактериални, антимикробни, антивирусни и антиоксидантни свойства. Освен това помага при лечението на стомашна язва, разстройство и възпалено гърло.Много е ефикасен в борбата със сенна треска и различни алергии.Добрата новина е, че може да си го поръчате онлайн и ще бъде доставен без проблем.Липов медТой е светъл на цвят и има специфичен липов аромат. Смята се, че е един от най-доброкачествените. Липовият мед има антимикробен и противовъзпалителен ефект. Помага при простуда, грип, бронхит и ангина, защото има отхрачващо действие.Произвежда се в България, така че няма да имате трудности в откриването му.Мед от люцернаНапоследък този мед става все по-популярен. Има бял или светложълт цвят и приятен аромат. Полезен е за бъбреците, повишава апетита и регулира храносмилателната система. Ефикасен е при анемия и се счита, че омекотява симптомите на предменструалния синдром.Акациев медТози мед безспорно е един от най-разпространените и е всеобщ фаворит. Много е вкусен и може да се похапва по всяко време. Кристализира много бавно - до цели 2 години. Прозрачен е и има бледозеленикав цвят.Полезен е при стомашно-чревни и жлъчни проблеми. Препоръчва се на диабетици, заради съдържанието на фруктоза, но в определени дози.Боров медЕдин от най-ароматните, който всеки може да си приготви сам. Прави се от борови шишарки или от борови връхчета. И в двата случая е много полезен и апетитен.Подразбира се, че този мед не е пчелен, но не трябва да се пренебрегва по никакъв начин.Богат е на минерали и витамини.
0 коментара
fallback