Понякога случайно попадаме на разни малки, полезни чудеса, които съвсем отговорно заявяваме, че винаги бързаме да споделим с вас.
Днес ни задуха източен вятър и се разровихме в дебрите на традиционната японска кухня.
Нещото, което ще занимава гладните ни мисли днес се нарича супа Мисо.
За нея казват, че е закуската на всеки здрав японец, а верните й ценители я „пият“ най-малко по два пъти на ден.
Още в миналото, тя е била любимо ястие на императорския кортеж и оттогава се пазят множество рецепти за приготвянето й.
Високите хранителните качества, които притежава, се дължат на съставки като тофу, паста мисо, гъби шийтаке и водорасли уакаме.
Превъзходен източник е на аминокиселината триптофан, магнезий, Витамин К, протеин, цинк и млечни фибри.
Съставките в супа Мисо предпазват организма от развитие на рак на гърдата, а минералите в нея подсилват имунната система и всяка порция зарежда с енергия.
Освен това, ако сте решили да се разделяте с излишни килограми, тази супа е най-добрият хранителен съюзник срещу тях.
На пръв поглед съставките на супата звучат странно и неоткриваемо по балканската шир, но съществуват достатъчно китайски, японски и био магазини (дори някои по-големи супермаркети), от които можете да се снабдите с тях.
Тофуто например, е добре познат продукт в България. Соевото сирене, богато на протеин, но без холестерол се продава във всеки супермаркет.
Водораслите уакаме пък съдържат големи количества калций и йод, както и Витамини В1, В2 и С. Продават се изсушени, затова преди каквато и да е топлина обработка, трябва да се поставят във вода, за да се рехидратират.
Паста мисо, на която всъщност е кръстена супата, се приготвя от ферментирали соеви семена и е втората по важност храна за японците, след ориза.
Видовете мисо са много, но най-популярните сред тях са бяло мисо (широмисо), което ви го препоръчваме, заради мекият му и сладникав вкус, червено мисо (акамисо) и черно мисо (куромисо).
Гъбите шийтаке се продават сушени и също им трябва известен престой във вода, преди да започнете да ги готвите. Ако след упорито търсене се окаже, че не можете да намерите шийтаке, ги замените с обикновени черни дървесни гъби, които са често срещана съставка и в китайските ястия.
Необходими продукти:
2 с.л. водорасли уакаме
1 зеленчуков или пилешки бульон
2 с.л. бяло мисо
сирене тофу (количеството е по избор и на вкус)
50 гр. гъби шийтаке
наситнен праз лук (отново количеството е по ваш вкус)
½ с.л. соев сос
Начин на приготвяне:
Накиснете уакаме в топла вода за 15 минути.
В сравнително дълбока тенджера сварете половин литър вода и вътре разтворете бульона. Добавете гъбите и ги варете около 2 минутки.
В малка купичка размийте паста мисо с няколко лъжици от бульона. Изсипете тази смес в тенджерата, посипете супата с наситнения праз и соевия сос. Разбъркайте хубаво и сервирайте веднага.
Гарнирайте супата с нарязано на кубчета тофу, а също така, можете да сложете вътре и топка сварен ориз.
Калориите за една купа супа са само 81kcal.
Японско течно чудо - супа Мисо
13 август 2009 09 35За нея казват, че е закуската на всеки здрав японец и още в миналото е била любимо ястие на императорския кортеж

Ако сте решили да се разделяте с излишни килограми, тази супа е най-добрият хранителен съюзник срещу тях. Снимка: dreamstime
Сподели
Коментари


Още от Диети
Коментари


Аз съм от Япоипя и много съм убедена, че е полезно за здравето. В Япония много често се яде и европейците го обичат защото знаят,че е здравословно. Аз лично не съм очаквала такъв диетичен ефект но защо не?
Отговори
Сигнализирай за неуместен коментар

zasto ni zanimavate s dieti , nie[az] i bez tova si se chuvstvam dobre v kojata si . ne sa mi neobhodimi dieti.i njmam komplexi, zastoto sum harmohichno razvit chovek.
Отговори
Сигнализирай за неуместен коментар
1 - 2 от 2