IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

Японско течно чудо - супа Мисо

13 август 2009 09 35

За нея казват, че е закуската на всеки здрав японец и още в миналото е била любимо ястие на императорския кортеж

Ако сте решили да се разделяте с излишни килограми, тази супа е най-добрият хранителен съюзник срещу тях. Снимка: dreamstime

Ако сте решили да се разделяте с излишни килограми, тази супа е най-добрият хранителен съюзник срещу тях. Снимка: dreamstime

Понякога случайно попадаме на разни малки, полезни чудеса, които съвсем отговорно заявяваме, че винаги бързаме да споделим с вас.

Днес ни задуха източен вятър и се разровихме в дебрите на традиционната японска кухня.

Нещото, което ще занимава гладните ни мисли днес се нарича супа Мисо.

За нея казват, че е закуската на всеки здрав японец, а верните й ценители я „пият“ най-малко по два пъти на ден.

Още в миналото, тя е била любимо ястие на императорския кортеж и оттогава се пазят множество рецепти за приготвянето й.

Високите хранителните качества, които притежава, се дължат на съставки като тофу, паста мисо, гъби шийтаке и  водорасли уакаме.

Превъзходен източник е на аминокиселината триптофан, магнезий, Витамин К, протеин, цинк и млечни фибри.

Съставките в супа Мисо предпазват организма от развитие на рак на гърдата, а минералите в нея подсилват имунната система и всяка порция зарежда с енергия.

Освен това, ако сте решили да се разделяте с излишни килограми, тази супа е най-добрият хранителен съюзник срещу тях.

На пръв поглед съставките на супата звучат странно и неоткриваемо по балканската шир, но съществуват достатъчно китайски, японски и био магазини (дори някои по-големи супермаркети), от които можете да се снабдите с тях.

Тофуто например, е добре познат продукт в България. Соевото сирене, богато на протеин, но без холестерол се продава във всеки супермаркет.

Водораслите уакаме пък съдържат големи количества калций и йод, както и Витамини В1, В2 и С. Продават се изсушени, затова преди каквато и да е топлина обработка, трябва да се поставят във вода, за да се рехидратират.

Паста мисо, на която всъщност е кръстена супата, се приготвя от ферментирали соеви семена и е втората по важност храна за японците, след ориза.

Видовете мисо са много, но най-популярните сред тях са бяло мисо (широмисо), което ви го препоръчваме, заради мекият му и сладникав вкус, червено мисо (акамисо) и черно мисо (куромисо).

Гъбите шийтаке се продават сушени и също им трябва известен престой във вода, преди да започнете да ги готвите. Ако след упорито търсене се окаже, че не можете да намерите шийтаке, ги замените с обикновени черни дървесни гъби, които са често срещана съставка и в китайските ястия.


Необходими продукти:

2 с.л. водорасли уакаме
1 зеленчуков или пилешки бульон
2 с.л. бяло мисо
сирене тофу (количеството е по избор и на вкус)
50 гр. гъби шийтаке
наситнен праз лук (отново количеството е по ваш вкус)
½ с.л. соев сос


Начин на приготвяне:

Накиснете уакаме в топла вода за 15 минути.

В сравнително дълбока тенджера сварете половин литър вода и вътре разтворете бульона. Добавете гъбите и ги варете около 2 минутки.

В малка купичка размийте паста мисо с няколко лъжици от бульона. Изсипете тази смес в тенджерата, посипете супата с наситнения праз и соевия сос. Разбъркайте хубаво и сервирайте веднага.

Гарнирайте супата с нарязано на кубчета тофу, а също така, можете да сложете вътре и топка сварен ориз.

Калориите за една купа супа са само 81kcal.

КоментариКоментари

Hashimoto ( преди 12 години )
Аз съм от Япоипя и много съм убедена, че е полезно за здравето. В Япония много често се яде и европейците го обичат защото знаят,че е здравословно. Аз лично не съм очаквала такъв диетичен ефект но защо не?
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
gerda ( преди 13 години )
zasto ni zanimavate s dieti , nie[az] i bez tova si se chuvstvam dobre v kojata si . ne sa mi neobhodimi dieti.i njmam komplexi, zastoto sum harmohichno razvit chovek.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар