fallback

Японско течно чудо - супа Мисо

13 August 2009 09:35

За нея казват, че е закуската на всеки здрав японец и още в миналото е била любимо ястие на императорския кортеж

Ако сте решили да се разделяте с излишни килограми, тази супа е най-добрият хранителен съюзник срещу тях. Снимка: dreamstime

Понякога случайно попадаме на разни малки, полезни чудеса, които съвсем отговорно заявяваме, че винаги бързаме да споделим с вас.Днес ни задуха източен вятър и се разровихме в дебрите на традиционната японска кухня.Нещото, което ще занимава гладните ни мисли днес се нарича супа Мисо.За нея казват, че е закуската на всеки здрав японец, а верните й ценители я „пият“ най-малко по два пъти на ден.Още в миналото, тя е била любимо ястие на императорския кортеж и оттогава се пазят множество рецепти за приготвянето й.Високите хранителните качества, които притежава, се дължат на съставки като тофу, паста мисо, гъби шийтаке и  водорасли уакаме.Превъзходен източник е на аминокиселината триптофан, магнезий, Витамин К, протеин, цинк и млечни фибри.Съставките в супа Мисо предпазват организма от развитие на рак на гърдата, а минералите в нея подсилват имунната система и всяка порция зарежда с енергия. Освен това, ако сте решили да се разделяте с излишни килограми, тази супа е най-добрият хранителен съюзник срещу тях.На пръв поглед съставките на супата звучат странно и неоткриваемо по балканската шир, но съществуват достатъчно китайски, японски и био магазини (дори някои по-големи супермаркети), от които можете да се снабдите с тях.Тофуто например, е добре познат продукт в България. Соевото сирене, богато на протеин, но без холестерол се продава във всеки супермаркет.Водораслите уакаме пък съдържат големи количества калций и йод, както и Витамини В1, В2 и С. Продават се изсушени, затова преди каквато и да е топлина обработка, трябва да се поставят във вода, за да се рехидратират.Паста мисо, на която всъщност е кръстена супата, се приготвя от ферментирали соеви семена и е втората по важност храна за японците, след ориза.Видовете мисо са много, но най-популярните сред тях са бяло мисо (широмисо), което ви го препоръчваме, заради мекият му и сладникав вкус, червено мисо (акамисо) и черно мисо (куромисо).Гъбите шийтаке се продават сушени и също им трябва известен престой във вода, преди да започнете да ги готвите. Ако след упорито търсене се окаже, че не можете да намерите шийтаке, ги замените с обикновени черни дървесни гъби, които са често срещана съставка и в китайските ястия.Необходими продукти:2 с.л. водорасли уакаме1 зеленчуков или пилешки бульон2 с.л. бяло мисосирене тофу (количеството е по избор и на вкус)50 гр. гъби шийтакенаситнен праз лук (отново количеството е по ваш вкус)½ с.л. соев сосНачин на приготвяне:Накиснете уакаме в топла вода за 15 минути. В сравнително дълбока тенджера сварете половин литър вода и вътре разтворете бульона. Добавете гъбите и ги варете около 2 минутки.В малка купичка размийте паста мисо с няколко лъжици от бульона. Изсипете тази смес в тенджерата, посипете супата с наситнения праз и соевия сос. Разбъркайте хубаво и сервирайте веднага.Гарнирайте супата с нарязано на кубчета тофу, а също така, можете да сложете вътре и топка сварен ориз.Калориите за една купа супа са само 81kcal.
Сподели
0 коментара
fallback