Плодовете и зеленчуците са в любимата ни категория храни, която с удоволствие наричаме „Колкото повече, толкова повече“.
А учените от години се опитват да разкрият здравословния им потенциал, за да можем да се възползваме максимално от него.
Последната новина в тази връзка е, че освежаващите кивита намаляват кръвното налягане.
Само 3 от косматите плодчета дневно го регулират доста добре в случаи, в които проблема не се е задълбочил прекалено много.
Това са установили изследователи от Университета в Осло, Норвегия, които вече били забелязали в лабораторните си опити, че между екзотичния плод и намаляването на кръвното налягане има връзка.
В проучването, продължило два месеца, участвали мъже и жени на средна възраст. Някои от тях имали по-сериозен проблем с кръвното налягане, а при други то било само леко над нормата.
Оказало се, че във втория случай кивитата имали 100% успеваемост и намалявали колебанията в налягането.
При хипертониците също имало ефект от повишената консумация на сочните плодове, но той не бил толкова категоричен.
Учените обаче смятат да продължат наблюдението си, за да установят дали по-голямо количество киви няма да помогне и на хората с хронично високо кръвно налягане.
В плодовете със зелена сърцевина се съдържа голямо количество лутеин, който се смята за един от най-силните антиоксиданти в растенията.
Специалистите още не са съвсем сигурни дали точно това е вълшебната съставка, която регулира кръвното налягане, но предполагат, че вероятно е така.
В комбинация с калия в кивитата, на който също се приписват подобни качества, изглежда имаме нов супер плод в менюто си.