IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

"Вечеря" вече не е лоша дума

20 октомври 2009 12 59

Няколко лесни съвета за здравословна вечеря

Гответе без мазнини. Снимка: Dreamstime

Гответе без мазнини. Снимка: Dreamstime

В края на работния ден се прибирате в къщи, а хладилникът е празен и домашните гладни.

Капнали сте и умирате от глад – прекалено лесно е да отклоните от правия път и да изядете първото, което ви попадне, било то вчерашната пица или нещо, поръчано по телефона от ресторант за бързо хранене.

Но вечерята може да се окаже и полезна, както и да не ви отнеме почти никакво време да я приготвите.

Планирайте менюто си

Ключът към здравословната вечеря е подготовката. Изгответе си списък с идеи за ястия през седмицата.

Направете го когато разполагате с достатъчно време, за да подберете здравословни храни. Вземете си списъка, когато пазарувате и се погрижете да си набавите всички необходими продукти.

Превърнете го в забавление

Използвайте времето, което ви е необходимо за готвене на вечерята, за да си починете. Гответе и си почивайте на спокойствие в кухнята си.

След като вече имате идея какво ще сготвите, няма да ви отнеме много време да си блъскате главата над това, какво да бъде.

Може да поканите и близките си да се включат и да превърнете готвенето в истинско семейно забавление. Ако не са в настроение обаче, не ги насилвайте, ще стане много драматично.

Разнообразявайте

Когато планирайте вечерното си меню, се старайте то да е разнообразно.

Включете леки меса, обезкостено пиле, пуешко, различни риби – тон, сьомга, пъстърва, зеленчуци.

Пробвайте и различни гарнитури като ориз, макарони, кус – кус, варени картофи, салата. Стремете се да има различни зеленчуци всяка вечер.

Пробвайте различни методи на готвене

Забравете пърженото. Създайте си навика да печете, задушавате и печете на грил и варите продуктите.

Пробвайте да задушавате зеленчуците, така че да запазят полезните си съставки.

Свикнете да използвате зехтин или царевично олио, вместо слънчогледово.

Отстранявайте всяка излишна мазнина от ястията си. Когато варите месо, мазнината отива на повърхността на водата, така че лесно може да я отстраните.

Открийте нови вкусове

Мазнината добавя вкус и аромат на ястията. Експериментирайте с различни подправки, билки и добавки, за да създадете нови вкусове и аромати.

Ние сме дотук със съветите, вие сте на ред.

КоментариКоментари

eter_nity ( преди 15 години )
То комай все ние сме си наред, ама айде, от нас да мине..:)))
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Chiara ( преди 15 години )
Tialoto.bg ( преди 15 години )
Наредихме го както трябва ;)
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
mariya.d ( преди 15 години )
Ние че сме наред, наред сме си. На ред кой е, не става ясно ;)
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар