Истината е, че производството на съвременните храни няма как да мине без добавки от такъв тип.
Е-тата на опаковката обаче не винаги означават „внимание, отрова“.
Някои от „адитивите“ са с естествен произход и не са вредни за здравето.
В книгата на Патрик Холфорд „Оптималното хранене“ открихме кратък списък на безвредните Е-та, който ей сега ще видите и вие.
За тях се знае, че нямат скрити странични ефекти и присъствието им на етикета не би трябвало да ви стряска.
Оцветители
Е100 – куркимин
Е101- рибофлавин
Е160 – каротин
Е161b – лутеин
Антиоксиданти
Е300 – Е304 – аскорбати (витамин С)
Е306-Е309 – токофероли (витамин Е)
Стабилизатори, сгъстители, желиращи агенти
Е322 – лецитин
Е375 – никотинова киселина (не я бъркайте с вредния никотин, това е витамин В3)
Е440 – пектин
Подсладители
Е967 - ксилитол
Все пак, колкото по-малко Е-та, толкова по-добре.