Вече многократно сме изтъквали качествата на рибата и морската храна.
Може би една от най-големите ценности на рибата е богатото съдържание на фосфор, който стимулира мозъчната дейност (учене и интелектуална работа).
Освен веществата в рибата влияят благоприятно и върху сърцето и са полезни за бременните.
Оказа се, че омега-3 мастните киселини, които се съдържат в рибата пък, играят важна роля за подобряването на функциите на нервната система.
Учените от Националния институт по алкохолизъм и злоупотреба с алкохола (да, има и такъв) са установили, че докозахексаенова киселина (DHA) и ейкозапентаенова киселина (EPA) предпазват от сетивата от претоварване, като поддържат функциите на нервно-клетъчните мембрани.
Откритието свързва ниското ниво на омега-3 мастни киселини с проблеми при преработването на информацията, каквито се наблюдават при хора, страдащи от шизофрения, биполярни и обсесивно-компулсивни разстройства, хиперактивност с дефицит на вниманието, болест на Хънтингтън и други заболявания на нервната система.
"Сега водим битка срещу широко разпространеното схващане, че мазнините са "лоши", и целта ни е да увеличим количеството на омега-3 мастните киселини в менюто", казва д-р Норман Салем от изследователския екип.
Специалистите припомнят, че тялото не произвежда тези важни мастни киселини.
Те се набавят предимно чрез метаболизма на техния прекурсор - линолеичната киселина, и чрез хранителни добавки, които съдържат готови за употреба DHA и EPA.