IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

Хапвайте яйца. Сега са още по-полезни

16 февруари 2011 09 00

Днешните яйца съдържат по-малко холестерол и повече витамин Д

Снимка: Getty Images/ Guliver

Снимка: Getty Images/ Guliver

Във времето когато всички се оплакват от влошаването на качеството на храната, която консумираме, се оказа, че яйцата са станали по-полезни.

Те вече съдържат по-малко холестерол и повече витамин Д, отколкото преди 10 години.

Причината яйцата да променят състава си и да станат по-полезни, е че храната на кокошките вече е различна.

След случаите на "луда крава" през 90-те години на миналия век, костното брашно вече е забранено и в птицефермите използват смес от пшеница, царевица и високопротеинови съставки.

Американско изследване установи, че яйцата сега съдържат 13 процента по-малко холестерол и 64 процента повече витамин Д в сравнение с преди 10 години.

Британско изследване пък показа, че средно голямо яйце съдържа около 100 мг холестерол. Това е една трета от препоръчваното дневно количество.

Преди две години канадски учени установиха, че яйцата, всъщност, помагат да се понижи кръвното налягане, защото при усвояването им се произвеждат протеини, които наподобяват действието на АСЕ инхибиторите.

Учени от университета на Съри доказаха, че яйцата помагат и за отслабване. С високото си съдържание на протеини те по-дълго осигуряват чувство за ситост.

Освен това, от участвалите в изследването доброволци, получавали по 2 яйца на ден 12 седмици, никой не бил с висок холестерол в края на изследването.

КоментариКоментари

todorgv ( преди 13 години )