Сандвичите с риба тон, a защо не и салатите, запазват доброто зрение в по-късна възраст, твърдят изследователи.
Редовната консумация на риба и други храни, съдържащи омега-3 мастни киселини, намаляват риска от слепотата и отслабването на зрението, свързани с възрастта, установява Харвардско проучване.
Учени от Харвардския медицински институт в Бостън разглеждат данните на 38 000 жени.
Повече от 10 години е наблюдавано здравето на очите им и е събирана информация за хранителните им навици, включително приема на омега-3 и омега-6 мастни киселини.
Консумацията на една или повече порции риба седмично е свързана с 42% по-нисък риск от загуба на зрението, в сравнение с приема само на една порция на месец.
По-ниският риск се дължи предимно на потреблението на консерви риба тон и мазна риба, уточнява ръководителят на изследването д-р Уилям Кристен.
Още една причина да ядем повече риба.
Повече здравни новини може да намерите на страницата Puls.bg.