IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фитнес: 10 полезни съвета за начинаещи (Част 2)

15 септември 2011 13 32

...или как да превърнем заканите в реалност

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Автор: Камбер, info@tialoto.bg

Продължава от тук.

Шести съвет – за досадния телефон с любов

Тренирате си, изведнъж телефонът ви започва своята нежна мелодия. Е, как така няма да отговорите – нали ви звънят! Приключвате серията си, зарязвайки упражнението по средата и се започва един хубав спешен разговор. Възможно е, наистина да става дума за нещо важно, но това прекъсване убива ритъма на тренировката.

Неприятните последствия могат да бъдат не по-малко сериозни от, да речем, среднощно обаждане по никое време. Тогава на сутринта се чувствате недоспали и разбити, а тук мускулите ви изстиват (може да се стигне до контузия), губите инерция и концентрация. Господин Наполеон Бонапарт го е казал точно – „Изходът на събитията се определя от детайлите".

Замислете се, какво ви разсейва в тренировката? Досадният телефон? Безобидното клюкарстване с приятели? А може би сърфирането в интернет? Време е да подредите действията: първо фитнеса, после всичко останало.

Първоначално това ще ви коства доста усилия и воля, но съвсем скоро (според мълвата – след 21 дни) ще ви стане навик. А що се касае до мобилния телефон – неговото място е в шкафчето на съблекалнята.

Седми съвет – направете си график

Да планирате живота си – те това ще да е нещо сложно. Няма място за притеснения: ако не резервирате в живота си място за нещата, които са ви важни, за тях просто може да не остане време.

Така че тук и сега, без колебания, извадете тефтерчето си и напишете – „Вторник от 19:00 съм на аеробика (40 минути) и след това ще направя силови упражнения (30 мин.)". И нищо няма да ви се изпречи на пътя, нали така?

Колкото и да планирате, трябва да имате предвид и естествените хаотични обстоятелства. Може да се случва често да пропускате една тренировка. Номерът е да си направите място в графика за още едно занимание. Ако не ви се наложи да прибегнете до него имате около час и половина допълнително време. Супер, нали?

Начетени психолози съветват – най-полезни са графиците, които приличат на училищните програми, закачени на видно място. Направете разчет на свободното си време и впишете в графата своите тренировки за няколко седмици напред. Там запишете обичайните си неща като пране и почистване на дома.

Между другото, ще забележите нещо странно – въпреки че имате доста работа, половината ви график стои празен. Планирайте да ходите на кино по график (е, да – макар и със седмица закъснение от премиерата), обиколките по магазините, срещите с приятели. Такова „разписание на живота" постепенно ще ви научи да гледате бъдещето в перспектива и тук вече не си говорим само за фитнес.

Осми съвет – попитай професионалистите

Е, хубаво – отделихме време за фитнес, но това е само половината от битката. Другата половина е да се направите правилна фитнес програма. Честно да си кажем, за един новобранец това занятие ще е доста непосилно. Фитнесът не е целенасочено повдигане и местене на железа – става дума за цяла наука.

Ето защо само професионалният фитнес инструктор може да ви каже кои упражнения са най-подходящи и как да изпълнявате. Ако действате на своя глава, най-вероятно ще изгубите три часа от живота си, мотайки се из уредите. Да, онези безценни три часа, които сте изкопчили за себе си. Това е като да отидете на фризьор и сами да си правите прическата.

Добре, срещнахме се с треньора – и сега какво? Най-важно е да разкажете за ежедневието си (дали кибичите пред компютъра цял ден или сте домакиня, която бди над новороденото си денонощно).

Споделете и какви цели гоните. Не забравяйте да разкажете защо сте се провалили в предишните опити да тренирате редовно. Услугите на фитнес инструкторите струват скъпо, но на вас той ви е нужен само в началото, докато навлезете в материята. Между другото, в някои фитнес клубове може да ползвате инструктор безплатно (или поне първото занятие).

Девети съвет – ти го заслужаваш!

Задължително се награждавайте за всеки успешно преодолян етап! Например, били сте на фитнес цял месец съвсем редовно, три-четири пъти седмично. Значи сте в пълното си право да купите още по-секси екип на Adidas. Успели сте да свалите важни два килограма от теглото си? Получавате фитнес тениска на Dolce&Gabbana.

Може да си мислите, че такива стимули не са ви нужни. Дълбоко се заблуждавате. Фитнесът, вече го споменахме, не е проста работа. За да видите промяна във фигурата си трябва да проявите много търпение. За да не излиза психиката ви от релси, трябва да си правите подаръци. Защото мозъкът ви мрази да се напъва и търси всякакви подли изобретения (като мързела) само и само да го оставите да си лентяйства. Поставете тези подаръци на видно място като един вид медали. Някъде след година няма да имате нужди от подобни поощрения. Но вместо тях ще чувате от всички страни въодушевени комплименти! Nice, a?

Десети съвет – пробвай – ще ти хареса!

Както казваше баба ми, началото и краят винаги са най-трудните. Според учените, периодът на остра стресова реакция у новобранците трае около три седмици. След това симптомите намаляват, започвате да се чувствате уверени.

Упражненията се получават все по-добре и по-добре. След два-три месеца те дори започват да ви носят удоволствие. Мощните химически процеси, които се случват в тялото ви вследствие на тренировката освобождават ендрофин – познат сред хората като „хормона на щастието".

Представете си – онези гадни коремни преси вече ви напомпват с чувство за безгранична енергия и една доста осезаема животинска наслада от движението. Не бързайте с упражненията, правете ги с наслада, представете си че те са чукът и длетото, с които оформяте вашата фигура.

Това е едно удивително усещане, което не подлежи на описание – трябва да го изпитате, за да го разберете. Не се бойте от себе си, не се съмнявайте в способностите си. Просто трябва малко да стиснете зъби!

И още нещо – редовните фитнес занимания ще променят не само вашето тяло, но и вашия характер. Успехите в залата ще повдигнат самочувствието ви. Вие ще станете удивително целеустремени. Точно като всеки един от нас, който е убеден, че прави нещо много важно за себе си.

Автор - снимка

КоментариКоментари