IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кога спортът се доближава до изкуството?

13 юни 2012 06 30

Или как да създадем перфектно представяне

Снимка: dreamstime.com

Снимка: dreamstime.com

Когато говорим за спортни състезания или олимпиади, се смята, че всичко може да бъде предвидено. Има много случаи обаче, в които просто не може да се планира какво точно ще се случи. При такива непредсказуеми случайности, когато даден спортист направи изпълнението си перфектно, може да говорим за изкуство в спорта.

Един сърфист например никога не знае каква точно вълна ще дойде към него, всеки път тя е единствена и уникална. Въпреки това обаче, сърфист от световна класа може да направи така, че да изглежда сякаш всеки път в океана е тренирал с една и съща вълна.

Тенисистите имат бързи рефлекси и поемат топката така, сякаш знаят точно къде ще я изпрати противника. Подобно е положението и при футболистите, които имат отлична преценка за ситуацията на игрището, дори когато вали и теренът е мокър. Често се случва да чуваме и израза „красив гол“, това не е случайно.

За да има високи постижения, един атлет трябва да има инстинкт и опит. Под инстинкт се има предвид способността на спортиста да може да импровизира. Съчетавайки тези две важни качества, той може да си осигури безпроблемно представяне на високо ниво.

Пилотът от Формула 1 постоянно регулира мощността на задните колела, така че колата да е достатъчно бърза, но не прекалено, за да може да се задържи на пистата. Трябват му прецизни умения и спокойствие, въпреки адреналина, за да може да се справи.

Понякога в спорта непредвидените ситуации не винаги са нещо лошо. Напротив, те може да са възможност, благодарение на която спортистът може да се открои.

Какво може да се направи, за да се оптимизира изпълнението? Някои спортисти залагат на усилена тренировка и много повторения преди представянето си. Други пък предпочитат да се отпуснат психически, за да може изпълнението им да бъде по-спонтанно. И в двата случая е хубаво мислено да се разиграят няколко сценария на това какво би могло да се случи.

Все пак, както стана ясно винаги има непредвидени ситуации, именно тях спортистът не трябва да се опитва да разгадае, защото това само би го натоварило и създало несигурност в изпълнението му.

Спортистът трябва да се доверява не само на добрата подготовка, но и на креативността и инстинктите си. Те са едни от най-важните способности, които му помагат да печели. Когато спортистът има тези качества, това му гарантира представяне на високо ниво и създаване на едно художествено изпълнение.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари