IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да предотвратим травмите

19 декември 2005 11 14

Как да облекчим и последствията при получаване на травма

Как да предотвратим травмите

Как да облекчим и последствията при получаване на травма

Изключително малко хора, които се занимават с бягане не са претърпявали травми в по-лека или по-тежка форма. В определен момент от вашите тренировки и вие ще се запознаете с “обратната страна на медала”.

Със сигурност ще почувствате, че травмата е едно от най-неприятните ви изживявания. Тя променя рутината ви и физическата ви форма след кратко време спада. Една травма може да провали целия ви тренировъчен план.

Затова е изключително важно най-напред да се опитваме да предотвратяваме травмите, но също така и да се отнасяме към травмите, които вече сме получили по най-подходящия начин.

По-долу сме описали някои основни принципа за това как да се отнасяме към травмите и как да ги предотвратим.

Различават се две групи травми: наранявания и травми от претоварване.

Нараняванията обикновено са следствие от някакво външно влияние и тяхното третиране е ясно в повечето случаи. Травмите от претоварване са малко по-“неясни”, понякога не се усещат веднага и могат да бъдат повлияни от най-различни фактори.

За разлика от нараняванията, травмите от претоварване са по-трудни за диагностициране и понякога тяхното лечение може да отнеме доста време заради неясния им характер.

Важно е винаги да потърсите помощта на лекар веднага. Повечето хора не го правят и изчакват травмата да премине сама и търсят помощта на лекар по-късно, когато вече травмата се е влошила.

Трябва да помните, че чрез болката тялото ви съобщава, че едно или друго нещо не е наред с него, затова обръщайте внимание на болката. Тези сигнали, които тялото ви изпраща трябва да ви подскажат да предприемете действия. Най-напред да разберете каква е причината за болката, което едва ли ще я премахне, но ще ви подскаже какво трябва да направите, за да разрешите проблема.

Това, че знаете какъв е проблемът ви, евентуално ще ви предпази и от нервното напрежение, което съпътства всякакви такива проблеми.
Много леки наранявания и травми от претоварване можете да лекувате сами, стига да ги познавате, да знаете какви са всичките им симптоми и как да се лекувате.

Когато бягате, използвате мускулите си като ги свивате периодично, което увеличава риска от травми. Ето защо е изключително важно да разтягате мускулите си преди и след тренировки.

При упражненията за разтягане трябва да разтягате по-големите си мускулни групи по 20-30 секунди всяка. Но запомнете, че трябва да чувствате леко опъване, а не болка.

Най-добрия начин да правите упражнения за разтягане е следният:

1.напрегнете мускула за 5-10 секунди,
2.отпуснете за 2-3 секунди,
3.разтегнете мускула за 20-30 секунди.

Направете по две повторения за всяка мускулна група. Ако бързате или сте решили да бягате само за удоволствие и разпускане, може да си позволите да пропуснете някоя серия за някоя от мускулните групи, но ако искате оптималния резултат от упражненията, то не бива да го правите.

КоментариКоментари