IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плажен волейбол – идеалният спорт за добра форма

19 декември 2005 13 57

Всички вие, които обичате физическата активност дори когато сте на море, плажният волейбол е идеалният начин да прекарате добре и забавно на плажа, както и да изгорите ненужни калории

Плажен волейбол – идеалният спорт за добра форма

Всички вие, които обичате физическата активност дори когато сте на море, плажният волейбол е идеалният начин да прекарате добре и забавно на плажа, както и да изгорите ненужни калории. С 30 минути игра на плажен волейбол стапяте около 200 калории.

Освен това е много лесно да организирате играта с приятели. Просто начертайте игрището на пясъка, опънете мрежа (която може и да е съвсем импровизирана).

Въпреки че според правилата на професионалния волейбол всеки отбор се състои от двама играчи, нищо не пречи играчите да са повече, още повече че лесно можете да направите игрището по-голямо. Можете лесно да импровизирате и с правилата на игра. По принцип се играят три сета от по 15 гейма, но това в никакъв случай не е задължително.
Ето ви малко съвети, за да си спретнете една добра игра на плажен волейбол с приятелите:

1. Удряйте сервиса отдолу. Така е по-лесно и е по-сигурно, че топката ще мине над мрежата, отколкото, ако биете горен сервиз. Така ще можете да играете по-дълго за всяка точка.

2. Правилата на професионалния плажен волейбол твърдят, че топката трябва да се докосне най-много три пъти от един отбор преди да бъде прехвърлена на другия отбор. Можете да промените това правило например като се разберете, че топката трябва да се докосне ПОНЕ три пъти от един отбор преди да бъде прехвърлена на другия отбор. По този начин избягвате това топката само да се прехвърля през мрежата като при тенис, а всички играчи ще могат да вземат равно участие в играта.


Можете да използвате каквато и да е топка. Важно е само топката да удобна за игра. Топки, които са направени от пластмаса или изкуствена кожа, не са най-подходящи, тъй като с тях може накрая ръцете ви да са зачервени или подути. По-принцип има специални топки – със специално налягане и големина – за плажен волейбол.

Плажният волейбол е познат от тридесетте години на 20 век. По това време сърфистите на брега в Калифорния скучаели докато чакат да се появят подходящи вълни за сърфиране и затова пригодили обикновения волейбол за игра на плажа. Именно те са измислили правилата за двама играчи в един отбор. По това време те са използвали стари рибарски мрежи, които са опъвали на забитите си в пясъка сърфове. Днес плажният волейбол е една от дисциплините на Олимпийските игри.

***
Мачовете по принцип се играят от два отбора от по двама души и е много важна комуникацията между тях. Това може да се прави без противниците да чуят дори звук.

Един от способите е да се правят знаци с пръсти зад гърба, когато партньора сервира. Играчът който е до мрежата и ще блокира може да показва предварително заучена комбинация от знаци с пръсти, за да покаже на сервиращия как да се разиграе играта. Така например може да му каже че се подготвя да му подаде топката в дясната част на игрището или че смята да атакува противниците по левия диагонал например.

Така сервиращия ще знае как да се разположи на игрището за да отиграе положението.

Може би това ви се струва малко трудно. Спокойно, по лесно е отколкото изглежда.

Тялото трябва да се приспособи към много и непривични движения.
Най-доброто за вас ще е да тренирате на пясък, защото настилката при плажния волейбол е много важна за това как се правят движенията. Доста често обаче тази възможност липсва, затова можете да тренирате всяко движение на пода.

Упражненията се състоят главно от скачания напред назад и настрани. Освен това може да тичате с ръце изпънати настрани, да тичате настрани и да правите „ножица” с крака. Тези движения са непривични за повечето хора затова е нужно да се тренират много докато правенето им стане съвсем автоматично. Освен това те карат тялото да стане по-гъвкаво. Една тренировка на гореописаните упражнения може да продължи около 20 минути.

Коленете

Здравите мускули на краката са едно от най-важните неща при плажния волейбол. При този спорт става въпрос за скачане и изстрелване на топката с голяма сила. Ето защо здравите мускули около коленете са най-важното за да можете да издържите на натоварването.
Добро трениране за колене е да седите на лежанка и да повдигате краката с тежести на тях.

КоментариКоментари