IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стрийт баскет (уличен баскетбол)

19 декември 2005 14 06

Уличният баскетбол е спорт който тренира една много голяма част от мускулите в тялото, главно раменете (при стрелба), трицепса (при дриблиране) и краката (при финтиране и скачане).

Стрийт баскет (уличен баскетбол)

Що за спорт е това?

Уличният баскетбол е спорт който тренира една много голяма част от мускулите в тялото, главно раменете (при стрелба), трицепса (при дриблиране) и краката (при финтиране и скачане). Това е и спорт при който доста се изморявате и изгаряте доста калории защото при стрийт баскета постоянно трябва да тичате, да финтирате, да скачате и да извивате тялото си.

Как се играе?

Разиграването се прави около един – забележете!, един единствен – кош, и се играе на доста високо темпо. И двата отбопра отбелязват точки в един и същи кош и правилата са следните: Няма съдия, така че фаловете се регистрират и отсъждат като се обсъждат с всички играчи. Обикновено всеки отбор се състои от трима играчи и евентуално още няколко играчи за смяна.

Нямате право да направите дори крачка без топката да докосне земята и нямате право да бутате другите играчи. Когато се направи фал, атакуващият отбор трябва да се изтегли от наказателното поле и след това да атакува коша отново.

Как да започнем?

Стрийт баскета е един от най-евтините начини да спортувате. Чифт добри спортни обувки и една баскетболна топка е всичко от които имате нужда. Иначе, трябва да съберете няколко приятели които да обичат да играят баскетбол, да намерите няй близкото баскетболно игрище, да се разделите на отбори и да започнете.

Ако не можете да намерите някакви приятели в този момент, можете да се отправите към баскетболното игрище и да се включите към играта която други хора вече са започнали. Повечето игрища в училища и паркове са постоянно отворени затова практически можете да играете по която и да е част на денонощието.

Преди

Стрийт баскета е срвнително нов спорт, който се появи в Европа през последното десетилетие. То се е родило като феномен от големите градове в Америка, където е инспириран от класическия баскетбол и начина на живот там.

Сега

Днес уличния баскетбол се е развил като самостоятелен спорт със собствени правила и една феърплей култура, която привлича хора и от двата пола, от всички възрастови и социални групи. Това е един перфектен спорт ако искате да комбинирате тренирането на тялото си с радостни мигове и срещи с приятели.

***
Баскетболни маратонки

Високите маратонки за баскетбол значително намаляват риска от най-обикновени изкълчвания и навяхвания на глезените.

Високите баскетболни обувки предпазват най-вече при движенията при които кракът се извива навътре. Когато стоите на пода с цяло стъпало, високата обувка дава поне 30% по-добра защита от навяхвания и изкълчвания от обикновените ниски спортни обувки.

Когато кракът се извива на 32 градуса навътре, високата обувка дава 11% по-добра защита, докато при извиване на крака навън, няма разлика дали сте с високи или ниски обувки.

КоментариКоментари

kanchesmleko ( преди 13 години )
Събираме отбори!http://***.facebook.com/event.php?eid=133176266713280&ref=ts
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар