IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как мъжът ви да влезе отново във форма

19 декември 2005 14 23

Помогнете му да си върне телосложението на гръцки бог, като споделите с него своите тайни за лесно, бързо и трайно отслабване

Как мъжът ви да влезе отново във форма

Вашият любим е пуснал бирено коремче? Вместо мускули има сланинки? Помогнете му да си върне телосложението на гръцки бог, като споделите с него своите тайни за лесно, бързо и трайно отслабване. Ще се наложи, разбира се, и вие да се потрудите - започнете да готвите любимите му ястия по нов начин – с по-малко мазнини! Така той няма да се чувства подложен на убийствена диета, която той със сигурност възприема като “женска измишльотина”, а ще спазва програма, специално изготвена за мъже!

Най-напред, трябва да подчертаем, че мъжете не отслабват по същия начин като жените.

Първо, защото не дебелеят по същия начин и поради същите причини като своите нежни половинки – те натрупват килограми предимно в горната част на тялото си: корем, гърди, лице, рамене, ръце.

Този вид напълняване, наречено “андроидно”, причинява нарушаване на метаболизма, което пък води до високо кръвно налягане, диабет, инфаркт на миокарда.

Андроидното натрупване на килограми, обаче, си има и своите добри страни – тлъстинките, които се “лепят” по горната част на тялото, се разграждат много по-лесно, а и тъй като мъжете се подлагат рядко на диети, техният организъм се повлиява бързо от промяната на хранителния режим.

Те не са заплашени и от прословутия ефект “йо-йо” (когато след дълго спазване на диета, килограмите се натрупват отново и дори надебеляваме още повече отпреди), защото мъжкото тялото не е свикнало с постоянното вариране в килограмите и няма да се стреми да възвърне онова, което е загубило.

Сигурно често сте си задавали въпроса защо вашият любим сваля излишните килограми от теглото си много по-бързо и по-лесно от вас.

Отговорът е в различния начин, по който функционират и са устроени мъжкия и женския организъм. Мазнините в тялото на жена с нормално за ръста и възрастта си тегло са между 20 и 25% от общата й маса, а на един мъж – 10 - 15%.

Мускулите играят по важна роля за функционирането на мъжкия организъм, отколкото на женския. Ето защо тялото на нашата силна половинка гори повече калории, за да може да ги поддържа в отлично състояние. А това “вродено старание” на неговия организъм му помага и да отслабва по-бързо без да полага особено големи усилия. Е, какво да се прави? Не сме равни пред килограмите!

Мъжете обичат да си похапват от всичко, което се счита за “враг на отслабването” – хляб, захарни изделия, алкохолни напитки. Първият ни съвет към вас е да му наложите такава диета, която да му е приятно да спазва, а не да се подлага на нея с нежелание само, за да ви угоди.

Не го лишавайте напълно от сладостите в живота, просто ги ограничете – нека изяжда по една филия хляб при всяко ядене (а не по четири, както обикновено), нека да пие по чаша хубаво червено вино и да се лиши от трите ракийки със салатата, гответе му леки ястия и не ги поливайте със сметанов сос. От друга страна, мъжете имат повече време от нас за спортуване и именно заради това те могат да си позволят да са (малко) по-лакоми!

Обяснете му, че за да свали натрупаните излишни килца, трябва да промени хранителните си навици. Ето седем съвета към вас, които трябва да следвате, ако искате да видите как на лицето му грейва усмивка при следващото качване на кантара.

1.Не го оставяйте да прескача закуската! Подсладеното сутришно кафе не дава на организма му енергията, от която се нуждае. А и след дванадесет часа на пост, каквото и да хапне за обяд, колкото и малко да е то, тялото му ще я усвои до грам и ще се стреми да натрупа резерв – тлъстинки, които да може да разгражда при евентуално следващо гладуване.

2.Научете го каква храна да избере, за да засити глада си! Обяснете му, че щом почуства глад, не трябва да се нахвърля на някоя паста, защото тя обикновено е много сладка и мазна. Нека не забравя, че “захарта иска захар” – в момента, в който вашият любим изяде нещо сладко, количеството на инсулин (хормонът, който отговаря за усвояването на захаридите) в кръвта му се покачва и стимулира апетита.

Ето защо не след дълго, той ще се чувства отново гладен! Посъветвайте го да изяде една ябълка. Може да си позволи дори парче салам или малко бяло пилешко месо. За да не става обект на подигравки в службата си, нека не се отказва напълно от шоколада, а просто да започне да яде черен, вместо млечен.

3.Опитайте се да го отучите от подсладените кафета! Всяка лъжичка захар в кафето добавя по 20 Kcal към порцията калории, които се поемат на ден. Предложете му да си подслажда топлата напитка с малко мед или направо да започне да пие чисто, черно кафе.

4.Разнообразете сандвичите му! Сандвичът сам по себе си не е заплаха за фигурата, но трябва да внимавате с какво ги приготвя. Нека избягва майонезата, наденичките, маслото – съдържат прекалено много мазнини. За предпочитане са: пилешкото месо, маргаринът, горчицата, пушеното месо. А би било прекрасно сандвичът му да е направен с пълнозърнест, а не с бял хляб!

5.Гответе леки гозби без мазнини! От вас зависи какво ще му сервирате за вечеря – пригответе супа за предястие и му поднесете плодове за десерт. Супата ще го засити, а тя съдържа 90% вода, от която не се пълнее! Плодовете пък ще доставят на организма му нужното количество захар, без да има опасност от предозиране! Основното подредете изкусно в чинията, за да нахраните и естета в него!

6.Наложете (бавно и неусетно) сух режим! Най-добрият начин да го откажете от обичайната чашка на вечеря е да нямате капка алкохол в дома си. Препоръчваме ви да “забравите” да купите бира, вино, водка ... когато пазарувате в магазина. Заместете алкохолът с портокалов сок или газирана вода. В случай, че мъжът ви не може да се откаже от своя аперитив, то постарайте се градуса на алкохола да е нисък. Внимавайте и какво си похапва за мезе! Салатата е за предпочитане пред хапките от салам, сирене и кашкавал. Ако държи да яде фъстъци, докато пие чаша уиски, то нека поне фъстъците да са печени, а не пържени.

7.Не забравяйте и за психологичните методи! За да реши един мъж да ограничи хапването и да намали тъй вкусните сладки изкушения, то той трябва да има стимул! А какъв по-голям стимул от вас самата! Започнете да си спомняте колко ви са ви впечатлили бицепсите му при първата ви среща... или пък как веднъж вашите приятелки са го видели да играе футбол гол до кръста и са ви завидели за плочките на корема му!

КоментариКоментари