IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Редовната физическа активност бори рака

31 август 2012 05 20

Пациентите трябвя да се упражняват ежедневно

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Ракът всяка година отнема хиляди животи, а още повече са тези, които се сблъскват с него лице в лице и трябва да се готвят за упорита борба. За щастие, медицината напредва всеки ден и той може да бъде излекуван в много от разновидностите си, ако е хванат навреме.

Излекувалите се веднъж от рак, се страхуват цял живот той да не се върне. По тази причина лекарите препоръчват да се правят редовни упражнения, защото те намалят с 50% вероятността от рецидив. Изследване, което е част от редица наблюдения на тернировъчните навици на пациенти с рак, провеждани от клиниката Майо в Рочестър, Минесота, разкрива важността на спортуването за справяне и превенция от коварната болест, пише "Daily Mail".

"Като лекари, ние често казват пациентите, че упражненията са важни. Но до този момент никой не е изучавал какво точно знаят пациентите по темата, как се чувстват като ги правят и какво точно правят", казва водещият автор д-р Андреа Чевил.

При пациенти, които са преминали през лечение на рак на гърдата или рак на дебелото черво, е установено, че редовната физическа активност намаля вероятността от повторна поява на заболяването с 50%.

Д-р Чевил допълва, че много от пациентите са наясно, че липсата на физическо натоварване пречи на възстановяването. А част от тях определят като „упражнения" дейности като градинарството, защото се повтарят в живота им ежедневно.

Болните приемат на сериозно препоръката да правят упражнения най-вече от онколога си, но никой от тези лекари не говори с тях по-подробно как да ги правят, с каква честота и интензивност.

"Като цяло, нa пациентите не се дават конкретни съвети за упражнения, които да им помогнат да поддържат функционалност и за подобряване на техните резултати", заявява д-р Чивил.

Освен здравословно, упражненията помагат и за социализация на пациентите, като ги измъкват от домовете им и създават една позитивна среда, която да ги зареди с оптимизъм и настроение. А психическото състояние е важна част от процеса на лечението.

Изследването на д-р Чивил излезе дни, след като се появиха резултатите от друго проучване, според което жените с наднормено тегло са по-застрашени от рака на гърдата или от неговия рецидив.

Автор - снимка
Автор на статията:
Мария Господинова

КоментариКоментари