IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво причинява мускулните крампи

6 ноември 2012 09 00

Липсата на някои вещества може да доведе до силна болка в мускулите

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Мускулните крампи представляват схващане на мускулатурата, съчетано със силна болка. Обикновено те продължават от няколко секунди до няколко минути. Ако игнорирате тези спазми, рискувате да се изложите на риск от бъдещи травми.

Има два вида мускули. Първите са тези, които може да контролирате като например мускулите на ръцете или краката. Тях използвате при вдигане, преместване, огъване и така нататък. Вторият вид мускули са тези, които не може да контролирате като например сърцето.

Дори втората група мускули могат да причинят болезнени крампи. Причините за тях обаче са много по-различни, отколкото обичайните мускулни спазми, които засягат волевата мускулатура.

Липсата на полезни вещества като калций, калий и магнезий може да стимулира появата на мускулни спазми. Други възможни причини могат да бъдат дехидратация, хиперактивност на някои нерви, както и нарушено кръвообращение. Увредените нерви или удар също могат да доведат до мускулни крампи.

Някои лекарства също могат да причинят остра болка в мускулите. Това са медикаменти, предписвани за понижаване на холестерола, за лечение на Алцхаймер, остеопороза, Паркинсон и високо кръвно налягане. Разбира се, не при всички хора може да се появи този неприятен страничен ефект.

В случай, че получите мускулна спазъм трябва да отпуснете мускула, да затоплите и масажирате мястото и след това бавно да се опитате да разтегнете мускула. Ако ви се случва да изпитвате често силна мускулна болка, приемайте повече витамини и пийте повече вода.

Как да се предпазите от мускулни крампи?

1. Правете стречинг и затоплящи упражнения след тренировка.

2. Ако ви предстои натоварена физическа дейност, пийте повече вода.

3. Електролитите са от ключово значение, особено, когато се потите прекомерно.

При възрастните хора мускулните спазми са по-често срещани, защото с възрастта кръвообращението по време на сън се забавя. Бездействието, заседяването и липсата на физически упражнения също могат да играят роля.

Бременните жени също са изложени на риск от мускулни крампи, което обикновено започва през втория триместър. Все още не е напълно ясно защо бъдещите майки изпитват силни мускулни болки, но се предполага, че причината може да е свързана с наднорменото тегло.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

( преди 11 години )
"Правете стречинг..." - Всичко хубаво написано, но не може ли да използвате хубавата българска дума "разтягане"???
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар