IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тренирайте, не просто отслабвайте

23 ноември 2012 09 40

Защо фитнесът е по-добър отколкото отслабването

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Фитнесът е продукт на здравословна диета и упражнения, сън и благосъстояние. Физическата сила и издръжливост се счита за мярка за способността организмът да функционира ефикасно, да работи ефективно в работна и развлекателна среда и да се съпротивлява на заболявания. Ето защо фитнесът трябва да бъде по-скоро цел и след това помощ за дългосрочно отслабване.

Разлика между отслабване и фитнес

Докато всички фитнес програми включват отслабване, не всички начини за отслабване включват фитнес. Много хора опитват да отслабнат с помощта на диети или специални хапчета за загуба на тегло. Трябва да се уточни, че нездравословното отслабване включва най-вече загуба на мускули и чак след това на мазнини. Висцерална мастна тъкан почти не се повлиява от нездравословните практики за отслабване.

От друга страна упражненията във фитнеса и общото благосъстояние помагат на тялото ви да премахне вредните мазнини от организма. Горите калории и имате здрав дух и здраво тяло. Отслабването е просто няколко килограма по-малко и дори често за кратък период от време. Фитнесът е основа за здравословен начин на живот и дълголетие. Обикновено, когато главната цел на човек е да отслабне, той забравя за предимствата на здравословния начин на живот.

Значението на фитнеса

Най-лесният начин да се разбере какво е влиянието на фитнеса, е да се търси това, от което тялото се нуждае, за да живее дълго и без заболявания. Това състояние зависи до голяма степен от системите на организма.

Упражненията помагат на сърцето да изпомпва кръв и кислород. Това означава бодрост, здрава кожа и органи. По същия начин здравословната диета предотвратява изтъняването на артериалните стени и подобрява кръвообращението. Фитнесът помага и за по-добро храносмилане. От друга страна нездравословните диети, целящи бързо отслабване, дразнят червата и създават допълнителен дискомфорт.

Много изследвания доказват, че фитнесът, по-точно кардио упражненията, имат огромно значение за здравето на сърдечно-съдовата система. Това означава, че тя функционира най-добре, когато вие водите балансиран начин на живот – без резки и неестествени промени в теглото, както и ако имате здравословен хранителен режим. Упражненията във фитнеса подобряват и състоянието на опорно-двигателния апарат.

Много хора правят грешката да комбинират кардио упражнения с бързо отслабване. Обикновено това води до дълги и изтощителни часове упражнения, които причиняват тежка умора и са напълно излишни. Всъщност прекаленото трениране води до складиране на повече мазнини в тялото. Така че, ако прекалявате с тренировките, ще започнете да изпитвате глад много по-често, което неминуемо води и до прием на по-голямо количество храна.

Чест признак на бързата загуба на тегло е чувството на слабост и отпадналост. Това се получава, защото мускулната маса намалява повече, отколкото мазнините. Метаболизмът ви се забавя, което води до дисбаланс в организма и складиране на допълнително мазнини. Резултатът е, че в краткосрочен план вие губите тегло, но в дългосрочен план - наддавате.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари