IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жените стават по-слаби, но не и по-силни

6 февруари 2013 07 40

Хората днес нямат същата мускулна сила, която имат родителите им

Жените трябва да тренират своите мускули; Снимка: Dreamstime

Жените трябва да тренират своите мускули; Снимка: Dreamstime

Нови данни показват, че днешното поколение няма същата мускулна сила, с която може да се похвали предишното. Най-засегнати обаче се оказват жените. В западните страни като Великобритания, Канада и САЩ хората са станали по-слаби физически. Например способността на човек да прави коремни преси е намаляла с 8-10% от началото на 80-те години.

Изглежда мускулната сила е достигнала своя връх през 1985 година и от тогава се регистрира спад с всяка изминала година. Хората увеличават своето тегло, но не и своята сила. При дамите се наблюдава следната тенденция – те стават по-слаби, но без никакви мускули. Разбира се, срещат се и пълни жени, които също нямат мускулна сила.

Липсата на мускули може да окаже негативни последици върху здравето на дамите. Експерти твърдят, че това е една от причините за множество здравословни проблеми като остеопороза, артрит, болки в гърба и фрактури, пише вестник Daily Mail.

1. Жените искат да бъдат слаби, не силни

Само с бегло прелистване на няколко списание, може да разберете към какво се стремят жените и към какво мъжете. Докато силният пол иска да извае стегнато тяло с плочки и релефи, жените искат да се отърват от всяка мазнини и да бъдат възможно най-слаби. Много дами не ядат месо и не тренират, което автоматично довежда до липса на мускулна маса.

2. Митът „Шварценегeр“

Жените често избягват упражнения за изграждане на мускули, защото се страхуват, че тялото им ще стане прекалено обемисто и мускулесто. Много експерти обаче успокояват дамите, че постигането на подобно тяло е наистина трудна задача, заради женските хормони.

3. Проблемите започват в училище

Сравнителен тест на Университета в Есекс показва, че мускулната сила на децата е намаляла само за десет години. Учениците днес успели да направят само две трети от бройката коремни преси на предишното поколение деца. Силата на ръцете е намаляла с цели 26%.

4. Мускулите имат значение

Мускулите представляват „скелето“, което държи тялото. Те защитават ставите и костите, затова е особено важно изграждането им да започне още в началото на живота. Много проучвания показват, че силата на мускулите може да се окаже ключов фактор за дълголетие. Също така те са жизненоважни за предотвратяването на болки в гърба. Именно коремните мускули са тези, които ви държат изправени при седнало или изправено положение.

5. Жените не приемат достатъчно протеин

Ако човек иска да има здрави и силни мускули, трябва редовно да приема протеин, защото това е от съществено значение за структурата и функционирането на мускулните клетки. Жените се лишават от достатъчно протеин в случаите, когато спазват някоя драстична диета, например. Най-добрите източници на протеин са месото и млечните продукти.

Заседналият начин на живот също е допълнителен фактор, който влияе върху мускулната маса. Все повече хора работят седнали в офис и не извършват почти никакво физическо действие. Вървенето пеша е заменено от автомобилите, а пазаруването от няколко клика в интернет.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари