IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Остарелите фитнес правила

19 февруари 2013 06 20

Нещата, които е по-добре да избягвате

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Навярно се питате по какъв начин може да се отървете от мазнините по корема или пък как да изваете красиви секси крака с танци? Внимавайте, защото отговорите могат да бъдат много и различни, а някои от тях дори подвеждащи. Подвеждащи, не защото имат обратен ефект, а защото вече не са достатъчно актуални. За да влезете в час с новостите, прочетете нещата, които със сигурност трябва да избягвате:

1. Почивки между сесиите. Максималното време, което може да си отделите за почивка между сесиите е не повече от 45 секунди. Фитнесът се превръща във все по-ефективна дейност, гарантираща добри резултати.

Ако нямате достатъчно време за фитнес, тренирайте по-кратко, но по-интензивно. Когато намалявате времето си за почивка, вие предизвиквате тялото си още повече, докато все още е „на скорост“. Дългите интервали между сесиите могат да доведат до охлаждане на мускулите и да причинят нараняване или спазми.

2. Леко хранене преди и след фитнес. Ако закусвате добре, няколко часа преди тренировка, няма да имате нужда от допълнително „леко“ хранене преди фитнес. Ако все пак се чувствате гладни, уморени и без сили, може да хапнете нещо в рамките на 100-300 калории (според индивидуалния режим). Ако нямате нужда от храна или напитки, не пийте ненужно млечен шейк или друга енергийна напитка. Най-важно е да успявате да разбирате тялото си и да преценявате в кой момент от какво точно има нужда то.

3. Съсредоточаване върху областите: корем, крака, рамене и бедра. Общата загуба на тегло плюс тонизирането му е достатъчно, за да ви помогне да се справите с проблемните области. Обичайните коремни упражнения например, са насочени единствено към горната част на мястото. Също така не забравяйте, че когато тялото ви привикне с определено упражнение, то губи част от стойността си. Затова е добре да редувате различни типове тренировки – единия ден кардио, следващия – силова тренировка.

4. Аеробиката е достатъчна за отслабване. Погледнато дългосрочно, ако човек иска да отслабне, тогава ще трябва да включва и силови упражнения в своя фитнес план. Кардиото действа страхотно върху сърдечно-съдовата система и помага при управлението на теглото, но само като страничен продукт. Силовата тренировка влияе директно върху теглото, както и засилва метаболизма.

5. Леките тежести за жени, тежките за мъже. Вдигането на тежести е предизвикателство независимо от пола и възрастта. Човек сам може да прецени колко килограма са подходящи за него. Ако направите три серии по 15 повторения и все още не чувствате натоварване, значи предизвикателството не е достатъчно голямо за вас. Вдигането на тежести ще помогне на жените да имат по-силно и изваяно тяло.

6. Човек може да отслабне само с йога. Ползите от йогата са неоспорим факт. Тя може да помогне при редица заболявания като проблеми с храносмилането и алергии, но определено не е най-ефективният начин за отслабване. Йогата е подходящ избор за вас, в случай, че искате да имате по-гъвкаво и тонизирано тяло. Един час йога гори едва 200-350 калории, което не е достатъчно за отслабване.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари