L-карнитинът е аминокиселина, срещаща се в червеното месо и която тялото произвежда напълно естествено. Обикновено хората без метаболитни нарушения не страдат от дефицит на L-карнитина, тъй като неговият естествен синтез е напълно достатъчен. Изследвания показват, че дори строгите вегетарианци не чувстват липсата на аминокиселината. Тялото има способността да се адаптира към L-карнитина, затова само след няколко седмици действието на добавките намалява значително.
Спортистите и хората, които тренират, приемат допълнително L-карнитин, защото той помага за засилване на метаболизма и за изгаряне на повече мазнини. Основното действие на аминокиселината е да служи като помощно средство за трансформирането на мастните киселини в „гориво“ за енергия, необходима на тялото. Освен за отслабване L-карнитинът може да се използва за сила, издръжливост и енергия.
Друго полезно действие на аминокиселината е, че намалява образуването на млечна киселина с мускулите, като по този начин вероятността от мускулна треска почти изчезва. L-карнитинът се използва и като част от лечението на различни болести – хиперфункция на щитовидната жлеза, мъжко безплодие, еректилна дисфункция. Доказано е, че аминокиселината помага при някои заболявания на сърцето.
За да сте сигурни, че използвате L-карнитин напълно безопасно, трябва да се консултирате със специалист. Единствено той може да определи точната дневна доза от аминокиселината, подходяща за вас. L-карнитинът може да се приема през устата или да се инжектира в тялото. Все пак не е изключена появата на странични ефекти като гадене, повръщане, стомашно разстройство, киселини в стомаха, диария и гърчове, особено при по-продължителен прием на аминокиселината.