IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да останете във форма, ако мразите спорта

1 октомври 2013 10 00

Дори да не сте спортна натура, има как да се погрижите за тонуса на тялото си

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Има хора, които просто не са спортни натури и не обичат да отделят от времето си за каквито и да е тренировки. Фитнес експертите твърдят, че нежеланието на тези индивиди да раздвижат тялото си всъщност се крие не толкова в техния мързел или ленивост, колкото в ума им. Те просто не искат да полагат съзнателни усилия, за да извършват едни и същи, повтарящи се упражнения във фитнес залата, в басейна и т. н., които са скучни и на всичкото отгоре да отделят ценно време и пари за тази кауза.

Ето защо този тип хора трябва да се съсредоточат върху активни дейности от ежедневието си, за да могат почти без усилие да държат тялото си в тонус. Ето и няколко съвета как могат да го направят, дадени лично от фитнес инструкторката от Бостън Емили Маккавана:

1. Носете спортни дрехи
В дните, когато не е нужно да се обличате официално за работа, си обуйте маратонки и клина за йога още сутринта. Този прост навик може да ви накара все пак да се раздвижите ако не на друго място, то поне в дома си. Всеки път, когато се сетите си правете стречинг, скокове с въже, някои лесни упражнения от прав стоеж и т. н. Със сигурност няма да имате стимул да действате така, ако си обуете тесните дънки.

2 . Опитайте играчките на детето ви
Ако детето ви има батут, колело, федербал, фризби, въже за скачане, обръч, скутер, кънки и т. н., които ви пасват като размер/номер, защо някой път да не ги пробвате, независимо дали сте на детската площадка или в дома си. Скачайте на въже в продължение на 10 минути и ще изгорите толкова калории, колкото ако се разхождате един час в парка.

3. Паркирайте по-далеч от дестинацията, към която се стремите
Следващият път, когато решите да идете до натоварения център на града с колата си, оставете я по-далеч – така хем ще си спестите пари (за синя/зелена зона или паркинг), хем ще спестите време и бензин (в обикаляне и търсене на свободно място). Спрете на първото местенце, което видите, дори да знаете, че ще трябва да походите после по-дълго пеша.

4. Изправяйте се без да използвате ръцете си
Повечето хора използват ръцете си всеки път, когато стават от стола (понякога безброй пъти на ден). От сега нататък се изправяйте без да използвате ръцете си и да се придържате. Така ще използвате много повече седалищните и коремните си мускули.

5 . Спрете да ползвате бавните ескалатори
Вярно е, че те са удобни, но някои от тях са бавни като охлюв, други са претъпкани и хората ви дишат във врата. Много по-щастливи и по-здрави ще бъдете, ако използвате стълбите. Същото важи и за асансьорите!

6 . Общувайте в движение
Когато прави нещо активно с приятел или в група, човек се чувства по-добре заради самото общуване и не го приема като мъчение. Затова се включвайте във всякакви организирани екскурзии, походи, игри на тенис, скуош, голф и др. Ще бъдете толкова зает в приятното прекарване, че изобщо няма да забележите, че горите калории.

7. Станете турист в собствения си град
Замислете се как туристите в един град минават километри на ден пеша в желанието си да обиколят всички забележителности. Защо и вие, когато имате възможност, не пробвате да обиколите града без кола или градски транспорт.

8. Започнете с числото 10
Дори да мразите спорта и да не желаете да ходите на каквито и да е било тренировки, това не пречи да си наложите да отделяте по 10 минути на ден за добрата си форма. Всеки път, когато имате няколко свободни минути за убиване, просто направете 10 клякания, 10 коремни преси, 10 скока и т. н. Този метод може да ви мотивира да увеличите минутите за спорт постепенно.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари