IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С подходящ спортен екип човек има по-голямо желание да тренира

9 януари 2014 06 30

А най-хубавото е, че постига и по-добри резултати

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Повечето хора трудно намират сили да ходят на фитнес и дори да тренират, първоначално го правят против волята си. През зимата мотивацията за тренировки е още по-малка, отколкото през другите месеци от годината, най-вече заради студеното време и тъмнината. Тези констатации обаче не бива да ви обезкуражават, тъй като има доста просто решение на този проблем.

Тайната се крие в... подходящите дрехи. Изследователи от Северозападния университет в Илинойс смятат, че само обличането на спортен екип действа мотивиращо на ума и прави тренировката по-ефективна. Те наричат този феномен „enclothed cognition“, който означава, че хората претърпяват психични промени, когато те носят определени елементи от облеклото.

За да докажат твърдението си, изследователите провели експеримент, в който накарали една част от участниците да облекат бели престилки, а другата – неангажиращи дрехи. След края на експеримента станало ясно, че способността на хората да вършат работа се увеличавала, само когато те носят професионални лабораторни престилки.

Това показва, че всичко има символично значение и че хората свързват определен елемент от облеклото с дадено нещо. Според авторите на изследването резултатите могат да бъдат приложени в много области, една от които със сигурност е спортът. „Има смисъл, че когато носите спортно облекло, вие ставате по-активни и по-склонни да посетите фитнес, за да тренирате“, споделят още изследователите.

Психологът и треньор Сюзън Рудницки също смята, че видът на дрехите, с които човек ходи на спорт, наистина оказват влияние. Освен това специалните екипи за тренировки увеличават мотивацията и подобряват резултатите. Обяснението е много просто – човек възприема себе си по друг начин и знае, че и с другите е така. Така той се чувства „задължен“ да покаже на себе си и на околните, че наистина го бива, пише вестник Daily Mail.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари