IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Връзвай кънките

8 януари 2007 13 08

Край на зимната депресия, край на отегчителните усилия за сваляне на зимни кила, край на забавените рефлекси - скачайте на кънките

Връзвай кънките

Повсеместната мания тази зима определено е карането на кънки. Само в София вече има три нови пързалки, без да броим онези в Зимния дворец и комплекс "Славия". Скоро и в Хасково също ще има къде да се пързалят.

Кметовете на всички останали градове призоваваме да се хванат в ръце и да направят нещо по въпроса, моля. В Канада, за да подкрепим желанието си с пример, карането на кънки е държавен приоритет.

Там отговорните институции са подели кампания за изкарването на канадците от къщите им през дългата зима и за целта са построили ледени пързалки на всички възможни места.

Ако все още се колебаете дали си заслужава, погледнете добрите страни на карането на кънки и излезте да се попързаляте (можете да извадите и летните кънки и ролери, ако близо до вас няма ледена пързалка, и да използвате сухото време за раздвижване).

Отслабвате

След един час каране на кънки ще се окажете с от 450 до 570 калории по-малко, което никак не е лошо, нали. Ако посещавате пързалката четири пъти седмично и се храните балансирано, можете без проблем да запазите теглото си без излишни усилия.

Оформяте тялото си

Чудесно упражнение за стягане на бедрата и дупето. Плъзгащите движения, които извършвате, натоварват едновременно предната и задната част на бедрата и дупето.

Усилията, които полагате, за да запазите равновесие, държат "нащрек" всички мускулни групи и изобщо - тонизирането е пълно.

Подобрявате рефлексите си

Избягването на други, пързалящи се около вас или падащи в краката ви "колеги" ще ви помогне да реагирате светкавично във всякакви ситуации.

Като нищо ще станете толкова съобразителни и бързореагиращи, колкото Анджелина Джоли в "Г-н и г-жа Смит" когато хвана изпуснатата "случайно" от Брад Пит бутилка вино.

Забавлявате се

Пързалянето с кънки е мега, мега забавно. Ако не вярвате, вижте тук. Детската врява, писъците (от радост, разбира се) на неопитни кънкьори и цялата еуфория ще повишат настроението ви и изобщо ще забравите и за зимни депресии,  и за следпразнични меланхолии.

Предпазни мерки

- Като при всеки спорт, и тук имате нужда от загряване. Десетина минути умерено бързо ходене (към пързалката) са достатъчни.

- Ако нямате приятели, които вече карат и могат да ви помогнат с ценни съвети при първите ви стъпки на леда, наемете си инструктор. Така ще избегнете травмите и ще сте много по-уверени на леда. На трите открити пързалки в София инструкторът струва 3 лв. на час.

- Изберете правилния размер кънки. Най-често трябва да са с един номер по-големи от размера обувки, който носите по принцип. Ако обувките не са ви удобни, когато се изправите на два крака, не се колебайте да поискате друг чифт.

На новооткритите пързалки се дават под наем хокейни кънки, тъй като тези за фигурно пързаляне са със зъбчета отпред и са доста по-остри. С тях  дори и по-опитните кънкьори-аматьори може буквално да заорат на пистата.

- Закопчайте хубаво обувките, но не се престаравайте, не трябва ви стиска на глезените или да спрете потока на кръвта към пръстите на краката.

- Нужда от специални дрехи нямате, но все пак облечете нещо удобно, с което ще можете да се движите свободно.

Задължително обаче сложете ръкавици, за да предпазите ръцете си при евентуално падане.  

КоментариКоментари