IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петър Стойков спечели купата на SENSHI

5 юли 2019 12 00

Получи специалния приз „Нокаут на SENSHI Cup“

Снимка: SENSHI Cup

Снимка: SENSHI Cup

Отличие за България завоюва Петър Стойков от първия по рода си турнир по новия правилник на Професионалната лига на Световния киокушин съюз – SENSHI Cup. Триумфът му с купата на SENSHI в категория до 70 кг дойде след големи предизвикателства и тежки битки в два дни.

По пътя си към шампионската титла Стойков елиминира таджикистанец и двама руснаци. Финалът му беше снощи със Сюлейман Косумов от Русия, който беше с 8 години по-голям от българина. Въпреки това Стойков не отстъпи дори за секунда пред опонента си и завоюва зрелищна победа с 3:0 съдийски гласа.

Още от първия рунд 23-годишният ни боец демонстрира надмощие и инициираше постоянни атаки към руснака. Междувременно Стойков държеше перфектен гард и до края на двубоя изненадваше Косумов с пъргавина, умело избягване на ударите му и мигновени контраатаки.

Това му спечели и категорична победа с 3:0 съдийски гласа. Състезателят на столичния клуб „Армеец“ бе награден и със специалния приз „Нокаут на SENSHI Cup“. Той получи приза си заради бруталния нокаут с лакът, с който елиминира първия си опонент от Таджикистан на четвъртфинал в първия ден от супертурнира по киокушин.

Другият българин, който се състезава за титла на SENSHI Cup, беше Георги Георгиев. Той стигна до полуфинал, където се изправи срещу тежък противник от Бразилия в категория до 65 кг. Въпреки че до края беше активен, Георгиев отстъпи пред бразилеца Виктор Шавиер и дебютът му на SENSHI приключи със загуба. Третият ни български ас – Николай Йоргов, който трябваше да се бие на финал срещу Андрей Чехонин от Русия снощи, получи медицинска забрана да излезе на ринга през втората вечер от двубоите заради счупен нос. Така равносметката за България от първото издание на специалния киокушин турнир SENSHI Cup е една шампионска титла.

С три победи за България започна SENSHI Cup в Камчия 

Градусът на напрежението обаче остана висок през цялата втора вечер на SENSHI Cup, а двубоите разпалваха овациите на публиката до последно. Един от най-интригуващите мачове за вечерта беше откриващият полуфинал в кат. до 65 кг между арменеца Артур Арушанян и казахстанеца Алишер Карменов. Двамата демонстрираха изключително желание за победа и първоначално съдиите дадоха 2:1 съдийски гласа в полза на арменския боец. Впоследствие бе даден допълнителен рунд заради оспорваната битка, която се получи. В нея Карменов обърна двубоя и спечели срещата. Зрелищният двубой донесе и две специални титли на бойците – Карменов получи приз „Най-висок боен дух“, а Арушанян – „Най-техничен състезател“. На финала за купата на SENSHI Шавиер надви Карменов и спечели титлата в кат. до 65 кг.

Победата при представителите до 75 кг отиде при арменеца Артур Арутюнян, а при до 85-килограмовите купата на SENSHI вдигна Магомед Магомедов от Русия. В кат. до 90 кг спечели Хованес Саргсян от Армения, при до 95-килограмовите надделя Тимур Гасташев, а руснакът Виталий Ишакнели завоюва шампионската титла в теглова фаза над 95 кг. Един от най-бруталните мачове за вечерта беше между Андрей Чехонин от Русия и заместника на Ники Йоргов - Руслан Насибулин от Беларус. Въпреки опитите на Насибулин, руснакът не му остави никакъв шанс и победи с технически нокаут.

Турнирът по киокушин SENSHI Cup се проведе за пръв път в амфитеатъра в Камчия. Изключителното при него е, че за пръв път всички двубои се играха по изцяло нови правила на Професионална лига на Световния киокушин съюз, което прави срещите още по-предизвикателни и зрелищни.

Травма спира пътя на Ники Йоргов към шампионската титла на SENSHI Cup

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари