IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

5 продукта, които трябва да забравите след тренировка

30 юли 2019 07 30

Не бързайте да се отдадете на храна след изтощително физическо натоварване

Снимки: Pixabay

Снимки: Pixabay

Как да извлечете максимума от тренировките?

Редовно тренирайте, постепенно увеличавайте интензивността на упражненията и правилно планирайте диетата си след натоварванията.

Да, след упражненията тялото се нуждае от пълно презареждане, но някои продукти могат да неутрализират ефекта от тренировките и дори да навредят.

След качествена тренировка, направете закуски с високо съдържание на протеини и пълнозърнести храни. Основното нещо, което трябва да се избягва, са храни с високо съдържание на мазнини и захар.

Говорим за 5 продукта, които трябва да бъдат включени в „черния списък“ за лека закуска след тренировка.

1. Сурови зеленчуци

Неочаквано? Суровите зеленчуци винаги са били считани за здравословна храна, но това не е нещо, от което тялото наистина се нуждае след сериозна тренировка. Суровите зеленчуци имат малко калории и тялото ви се нуждае от презареждане. Зеленчуците с протеинови закуски и кисело мляко са много по-добър вариант.

2. Пица

Вкусно, бързо, удобно. Въпреки това, по-добре е да не се взирате в пицата след тренировка, защото дори в едно парче пица има огромно количество калории, които едва ли ще бъдат полезни. Да се поглезите с пица в края на серия от кардио или силови упражнения е равносилно на това да саботирате усилията си да изгаряте калории. В допълнение, месото и сиренето се усвояват доста бавно, няма да почувствате веднага усещане за ситост и най-вероятно ще ядете повече, отколкото би трябвало.

3. Картофен чипс

Изглежда, че е напълно безвредна закуска, но е факт, че чипсът съдържа твърде много сол. Високото ниво на сол (натриев хлорид) забавя абсорбацията на калий от организма, което води до чувство на умора. Ако искате да получите енергия след тренировка, лека закуска с пакет чипс е по-добре да се отложи с няколко часа.

4. Безалкохолни напитки

Прохладната и вкусна напитка е нещо, което бихме желали след тренировка. Въпреки това, сладка, особено газирана, напитката по никакъв начин не е най-подходящият продукт. Повечето от тях съдържат прекалено много подсладители, аромати, багрила и други химикали. Водата е идеална както по време, така и след тренировка. Друга здравословна алтернатива е чаша обезмаслено мляко или напитка с балансирано съдържание на протеини и въглехидрати.

5. Пържени храни

Кой, след интензивни упражнения за сила, не мечтае за голям хамбургер, за сервиране на пържени картофи или пържено пиле? Да, такава пържена храна ви позволява бързо да попълвате енергийните резерви, но в същото време да добавите много ненужни калории. Изяжте хотдог след тренировка и приемете, че такава не е имало. Така че след напускането на залата стойте далеч от пиле, майонеза и всичко пържено.

Автор на статията:
Галина Чолакова

КоментариКоментари